Vďaka jej príťažlivej chuti je čoraz obľúbenejšia: Aké výhody vám môže priniesť pažítka?

pažítka kvety

Okrem cesnakovej chuti ponúka pažítka aj množstvo zdravotných výhod, o ktorých stojí za to vedieť (Zdroj: Freepik/pierluigi1956palazzi)

Alliums – vedecký názov pre rodinu rastlín, ktorá zahŕňa pažítku, cibuľku a pór – rastie divoko po celom svete. Môžete ich dokonca nájsť na svojom vlastnom dvore, ktoré možno identifikovať podľa ich cibuľových kvetov levandule.

Aj keď sa pažítka často používa v malých množstvách ako ozdoba, sľubné zdravotné prínosy týchto aliátov naznačujú, že ich do svojho jedálnička zaraďujeme častejšie. Tu je len niekoľko z mnohých zdravotných výhod pažítky.

Pomáha predchádzať rakovine

Bolo vypracovaných niekoľko štúdií, ktoré naznačujú, že allium, teda aj pažítka, môže pomôcť predchádzať rakovine alebo proti nej bojovať. Aj keď sú tieto štúdie stále v počiatočnom štádiu, zistilo sa, že niektoré zlúčeniny nachádzajúce sa v pažítke, vrátane síry, môžu zabrániť rastu alebo šíreniu rakovinových buniek po celom tele.

Zabraňuje osteoporóze

Pažítka je nabitá vitamínom K, dôležitou zložkou hustoty kostí. Vedci v súčasnosti skúmajú, či sú doplnky vitamínu K účinné pri liečbe osteoporózy, hoci v niektorých častiach Ázie sa už bežne na túto liečbu používajú. Pažítka navyše obsahuje aj vitamín A, ktorý taktiež môže pomôcť zabrániť rozvoju osteoporózy v neskoršom veku.

Zlepšenie pamäti

Pažítka obsahuje cholín aj folát. Každá z týchto zložiek je individuálne spojená so zlepšovaním pamäťových funkcií. Štúdie ukazujú, že dospelí, ktorí jedia viac potravín s cholínom, majú lepšie výsledky v kognitívnych testoch, zatiaľ čo ľudia s nízkymi hladinami cholínu majú podľa všetkého vyššie riziko vzniku Alzheimerovej choroby. Folát alebo kyselina listová sa tiež skúmala v súvislosti s kognitívnymi poruchami a poruchami nálady, a rovnako priniesla priaznivé účinky. Ukázalo sa, že kombinácia cholínu a folátu v pažítke pomáha okrem zlepšenia pamäti aj zabrániť rozvoju nepriaznivých stavov, ako je demencia.

Výživné hodnoty

Vzhľadom k tomu, že pažítka sa tak často používa ako obloha, namiesto toho, aby sa konzumovala vo veľkých množstvách, živiny na porciu sa vypočítavajú na základe jednej polievkovej lyžice pažítky. Táto jedna polievková lyžica stále obsahuje:

  • 3 % dennej dávky vitamínu A
  • a 3 % dennej dávky vitamínu C.

Ostatné živiny, vrátane cholínu a folátu, sú prítomné v menšom množstve. Ak však v receptoch použijete pažítku namiesto zelenej cibuľky, uvidíte výhody týchto ďalších výživových zlúčenín.

Na čo si dať pozor

Keďže pažítka sa zvyčajne konzumuje ako obloha, nie je veľa údajov o konzumácii pažítky vo väčších množstvách. Zatiaľ čo pridanie polievkovej lyžice pažítky do vášho jedla je zdravé a hoci väčšie množstvo môže byť niekedy v poriadku, príliš veľa pažítky vo vašej strave môže spôsobiť bolesť žalúdka a tráviace ťažkosti.

Ako pripraviť pažítku

Pažítka má jedinečnú, korenistú chuť, ktorá je niekde medzi chuťou cesnaku a chuťou cibule. Ich štipľavú chuť si najlepšie vychutnáte, keď si pažítku odnesiete priamo zo záhrady.

Najbežnejší spôsob konzumácie pažítky je nasekať ju na malé kolieska a posypať ňou uvarené jedlo ako ozdobu. Pažítku si však môžete vychutnať surovú alebo varenú vo väčšom množstve. Ich jedinečná paleta chutí z nich robí jednoduchú náhradu za cesnak alebo zelenú cibuľku v receptoch alebo rýchlym doplnkom k receptom, ktoré tieto príchute obsahujú.

krájanie pažítky na doske
Táto jednoduchá rastlina dodá vášmu jedlu jedinečnú chuť (Zdroj: Freepik/freepik)

Ak chcete do svojho jedálnička pridať viac pažítky, niektoré jednoduché spôsoby, ako to urobiť, zahŕňajú:

  • posypte nimi cesnakový chlieb,
  • nakrájajte ich na kocky a uvarte ich s hamburgerovým mäsom,
  • posypte nimi pečené zemiaky,
  • vmiešajte ich do domáceho masla
  • či vložte ich do čerstvého šalátu.

Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: plnielanu.sk, webmd.com
Odporúčame