Zahraničný výskum priniesol odpoveď na otázku: Je zdravší zelený alebo čierny čaj?

Seniori pijúci čaj

Pravidelní konzumenti čaju mali o 20% nižšie riziko srdcových chorôb a mŕtvice, preukázal zahraničný výskum (Zdroj: Freepik/Guzov Ruslan)

Čínska štúdia naznačuje, že pitie čaju aspoň trikrát týždenne by mohlo znížiť riziko úmrtia na kardiovaskulárne choroby a je tiež spojené s dlhším a zdravším životom. Ak vás niekedy zaujímalo, či je zdravší zelený alebo čierny čaj – s odpoveďou na túto otázku prišli vedci v Číne minulý rok. Vo svojom výskume zistili, že zdravotné benefity spojené s čajom boli výraznejšie u konzumentov zeleného, ​​a nie čierneho čaju. Výhody sa týkali najmä mužov, ktorí čaj pili pravidelne počas dlhšej doby. Výskumníci pracovali s údajmi 100 902 Číňanov, ktorí nemali v anamnéze srdcový infarkt, mŕtvicu alebo rakovinu, a rozdelili ich do troch skupín:

  • na tých, ktorí pili čaj trikrát alebo viackrát týždenne,
  • na skupinu účastníkov výskumu, ktorí čaj nepili nikdy
  • a poslednú skupinu tvorili ľudia, ktorí čaj pili menej pravidelne.

Po sedemročnom období tieto údaje zozbierali a nadviazali na nich. Ich analýza zistila, že pravidelní konzumenti čaju mali o 20% nižšie riziko srdcových chorôb a mŕtvice a zároveň o 22% nižšie riziko úmrtia na srdcové choroby a mŕtvicu. Podľa výskumu môže táto skupina očakávať, že vo veku 50 rokov budú žiť o 1,26 roka dlhšie ako tí, ktorí si šálku čaju pravidelne nevychutnávajú. „Zistili sme, že ochranné účinky zvyčajnej konzumácie čaju boli veľmi výrazné a silné naprieč rôznymi výsledkami u mužov, ale len mierne u žien,“ povedal Dr. Dongfeng Gu z Čínskeho národného centra pre kardiovaskulárne choroby, Peking Union Medical College a Čínskej akadémie. „Jedným z dôvodov môže byť to, že podiel zvyčajných konzumentov čaju bol medzi mužmi približne dva a pol krát vyšší ako medzi ženami,“ dodal Gu. V porovnaní s 20-timi percentami žien pilo pravidelne čaj asi 48% mužov zúčastnených v konkrétnej štúdií. Gu to vysvetlil tým, že čínske ženy častejšie pijú bylinkový čaj vyrobený z ružových pukov alebo lotosových listov, no s týmito informáciami sa vo výskume nepracovalo.

Treba však zobrať do úvahy aj faktory, ktoré by mohli ovplyvniť a objasniť súvislosť medzi pitím čaju a dlhovekosťou. Takými činiteľmi sú napríklad fajčenie, pitie, strava, fyzická aktivita, a v neposlednom rade i to, čo pili ľudia, ktorí nepili čaj – boli to sladké či vysoko-kofeínové nápoje, ktoré mohli zhoršiť ich zdravie?

Čierna vs. zelená

Výhody spojené s pitím čierneho čaju „neboli štatisticky významné“, čo mohlo byť spôsobené tým, že do štúdie bolo zahrnutých oveľa menej konzumentov čierneho čaju – iba asi 8% zúčastnených uviedlo, že preferujú čierny čaj. Podľa Gua je zelený čaj bohatším zdrojom flavanoidov, najmä čajových polyfenolov, a práve tieto bioaktívne zlúčeniny by mohli chrániť pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.



Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close