VIDEORECEPT Pôstne jedlo našich starých materí: Zameška vás zasýti, a ešte je aj zdravá!

Kukuričná kaša

Tradičné jedlo zo Zemplína vás zasýti aj v čase pôstu (Zdroj: GettyImages)

Štyridsaťdňový pôst pred Veľkou nocou preverí šikovnosť nejednej gazdinky. Aj vy dumáte, čo navariť, aby to bolo chutné, sýte, a zároveň skutočne pôstne? Vyskúšajte tradičné jedlo zo Zemplína, ktoré bolo v minulosti bežnou súčasťou našej gastronómie a rozhodne by v nej nemalo chýbať ani dnes.

Zameška či polenta je v podstate kukuričná kaša, ktorá je výživná a zároveň prospieva zdraviu. Kukurica totiž obsahuje množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny, a je zároveň aj prirodzene bezlepková. Ochutenie zamešky zostáva len a len na vás, fantázii sa medze nekladú. Výhodou je, že kašu si môžu pripraviť aj tí, ktorým slovo pôst vôbec nič nehovorí. A určite sa budú rovnako zalizovať až za ušami.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Diétnejšia rýchlovka na pondelok – pšeno na kari s kuracími kockami a čerstvou zeleninou




Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame