Tento rok konečne oslavujeme vinobranie! Kde sa najlepšie zabavíte a na akých špecialitách si pochutíte?

Vinobranie

Kam sa v septembri vybrať na vinobranie? (Zdroj: GettyImages)

Po dvoch rokoch, počas ktorých slávnosti hrozna a vína prerušila pandémia, sa stánky s obľúbeným nápojom konečne vracajú do ulíc. Západné Slovensko plánuje tento rok osláviť vinobrania vo veľkom, a to aj jarmokmi a hodovými slávnosťami. Vždy pripadnú na jeden zo septembrových víkendov.

Vinobrania už dávno nie sú len o hrozne, víne a burčiaku. Panuje na nich vždy dobrá atmosféra, dobre sa najete, zabavíte sa pri živej hudbe a stretnete aj známych, ktorých ste dlho nevideli. Jarmoky dnes už pôsobia rodinným dojmom a každý si na nich nájde to svoje – od malých detí až po seniorov. Kam sa tento rok vyberiete vy?

 

História vinobraní  /  Skalica  /  Nitra  /  Svätý Jur  /  Bratislava – Rača  /  Modra  /  Trnava  /  Pezinok  /  Trenčianske Teplice

 

Čo je to vinobranie?

Vinobranie je zjednodušene povedané sviatkom hrozna a jeho produktov – burčiaka a vína. Každoročne sa koncom augusta začína zbierať hrozno, z ktorého sa vyrába buď mušt (osladená ovocná šťava), burčiak (prekvasený mušt) alebo rovno prvé mladé víno. Práve tieto tri obľúbené druhy alkoholických nápojov najviac lákajú Slovákov skutočne z ďaleka.

Zo slovenskej histórie

Kedysi bolo vinobranie jedným z najväčších sviatkov v roku. Práve počas slávností vína sa obce a mestá pýšili svojou úrodou a hrozno oberala celá dedina. Vinobrania zahajovali hajdúsi poriadnou salvou, nasledovali kostolné zvony a už sa išlo k vinohradom. Patrónom vinárov a vinohradníkov je sv. Urban.

Dedinčania oberali hrozno celé dni a počas nich bolo v uliciach počuť cengot nazdobených vozov, ktoré sa ohýbali pod náporom hrozna. Tieto slávnosti mali radi ako vážení páni, tak aj obyčajní poddaní, pretože si koniec-koncov všetci pochutili na víne rovnako.

Vinobrania dnes

V 21. storočí je tradícia oberania vína už poriadne oklieštená. Mestá a obce síce usporadúvajú v rámci jarmokov aj tradičný program na námestí (zvyčajne v nedeľu na obed), no všetka pozornosť sa dnes sústredí skôr na súkromných pestovateľov a predajcov. Slávnosti trvajú od piatka poobedia až do nedele večera, pričom obce ich oslavujú aj v pondelok.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Pravidlá keto diéty prehľadne: Počítajte pri nej s počiatočnou únavou, stopku majú tieto potraviny

Západné Slovensko sa môže pochváliť desiatkami rôznych slávností, ktorými si obce a mestá jednak pripomínajú tradície, no každý rok prinášajú aj niečo nové. Vybrali sme osem tohtoročných udalostí, ktoré sa oplatí vidieť a zažiť na vlastnej koži. Kam sa rozhodnete vyraziť?

Deň burčiaku v Skalici

Dátum konania: 2. – 3. september 2022 (piatok a sobota)

Miesto: Vinárstvo Winterberg, Skalica

Prvý septembrový víkend sa oslavuje v Skalici. Miesto mestských ulíc sa slávnosť bude koniec priamo vo vinárstve na Predmestí. Čaká tu na vás nielen degustácia tohtoročného burčiaka, ale aj pestrá ponuka vín – od bielych, cez ružové až po červené.

Nebudú chýbať ani občerstvenie a živá hudba. Počas večera vás bude zabávať Eda Vlček a Ján Lašák. Zábava potrvá až do neskorých večerných hodín, respektíve do skorého rána. Vstup do areálu vinárstva je voľný.

Podzoborské vinobranie v Nitre

Dátum konania: 3. september 2022 (sobota)

Miesto: pešia zóna v Nitre

Na pešej zóne v Nitre to poriadne ožije. Po rokoch sa vracia tradičné podzoborské vinobranie, ktoré znova priláka nielen vinárov, ale aj remeselníkov a hudobníkov. V roku 2022 sa bude v meste pod Zoborom konať 17. ročník tradičného vinobrania.

Nitra chce prilákať ľudí zďaleka a to najmä ochutnávkou rôznych odrôd skorého vína a burčiaka, prezentáciou remeselných prác tunajších majstrov či tradičnými koláčmi a výrobkami zo syra a medu. Počas celého dňa je naplánovaný bohatý program, pri ktorom sa nestihnete nudiť.

Slávnosti sv. Huberta pri burčiaku vo Svätom Jure

Dátum konania: 3. september 2022 (sobota)

Miesto: Prostredná ulica, Svätý Jur

Slávnosť vo Svätom Jure organizuje tamojšie poľovnícke združenie v spolupráci s mestom. Program sa začína už na obed o 12:00 pred mestským úradom. Nasledovať budú príhovor, požehnania a udelenie vyznamenaní.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Cvikla sa vracia do našich záhrad: Ako ju pestovať, uskladniť a napokon chutne využiť v kuchyni?

Svätý Jur tento rok spojil tradičné vínne hody s poľovníkmi a preto uvidíte aj ukážku výcviku poľovných psov či verejnú dražbu diviny. Nechýba ani udelenie ceny za najlepší Svätohubertovský guláš a, samozrejme, otvorenie vinohradských slávností. Program končí o ôsmej hodine.

Račianske vinobranie

Dátum konania: 9. – 11. september 2022 (piatok – nedeľa)

Miesto: okruh od štadióna po miestny úrad v Rači

Počas druhého týždňa je program poriadne nabitý, tak poďme po rade. V Rači sa počas celé víkendu bude konať oslava vína spojená s dobrým jedlom, remeslami, hudbou, ale aj detskými atrakciami a kolotočmi. Tento sviatok má v Rači už dlhoročnú tradíciu.

Zaslúžene pôjde o jedno z najnavštevovanejších podujatí v Bratislave v tomto kalendárnom roku. Okrem degustácie vín si užijete aj tanečnú skupinu Old School Brothers (víťazi Slovensko má talent) a koncerty kapiel Polemic, Medial Banana, Gladiátor, Peter Bič Project či Helenine Oči. Vstup je voľný.

Modranské vinobranie

Dátum konania: 9. – 11. september 2022 (piatok – nedeľa)

Miesto: Dukelská a Súkennícka ulica, kultúrny dom

Modra bude oslavovať taktiež vo veľkom. Na vinobranie vyčlenila hneď niekoľko ulíc, no po prvýkrát nezablokovala Štúrovú ulicu a námestie. Stánky tak budú tento rok v menších uličkách a nájdete tu oddelené zóny pre kolotoče, gastro, remeselníkov, hudobníkov aj tradičné slávnosti.

Slávnostné otvorenie vinobrania prebehne v piatok o 17:00 pred radnicou, potom bude nasledovať dvojdňový bohatý program. Predstavia sa tu aj kapely ako Bukasový masív, Para a Slobodná Európa. Vinobranie sa už tradične spája aj s tunajšou unikátnou keramikou, ktorú si budete môcť kúpiť domov.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Malekarpaty.travel (@malekarpaty.travel)

Trnavský jarmok

Dátum konania: 8. – 11. september (štvrtok – nedeľa)

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Zbaľte sa na dovolenku efektívne: Tieto skvelé tipy vám ušetria miesto v kufri

Miesto: Trojičné námestie, Hlavná a Paulínska ulica

Historické centrum Trnavy sa už pripravuje na milovníkov dobrého jedla, pitia a zábavy. Areál jarmoku sa tiahne od námestia až po City Arénu a deliť sa bude na miesta pre ľudové remeslá, občerstvenie a kolotoče.

Ako to už v Trnave býva zvykom, jej tradície môžeme datovať až do stredoveku a preto si tu v rovnaký čas pripomínajú aj stredoveké slávnosti. A to priamo v Sade Antona Bernoláka za hradbami. Na akciu sú pripravené i záchytné parkoviská (cez víkend zdarma) a zóny s toaletami.

Pezinské vinobranie

Dátum konania: 16. – 18. september 2022 (piatok – nedeľa)

Miesto: Holybuho a ulica M. R. Štefánika, zámok

Možno neuveríte, ale prvé zvesti o pezinskom vinobraní pochádzajú už z 13. storočia. Dnes je každoročnou tradíciou uctiť si predkov a dar vína, ktorý nám zanechali. Ulice pezinského centra sa zaplnia vinármi, remeselníkmi, kuchármi, ale aj hudobníkmi, zabávačmi a atrakciami.

Na bývalom trhu si užijú najmä deti, nachádzajú sa tu totiž kolotoče. Námestie však patrí dospelým – víno tu tečie potokom a jedla je dosť pre každému. Navyše ich čaká aj hudobný program – vystúpia tu kapely Vidiek, Nocadeň či Helenine oči, ale aj Majk Spirit a DJ EKG.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Maria Streicherova (@maria_streicherova)

Burčiakový jarmok v Trenčianskych Tepliciach

Dátum konania: 30. september 2022 (piatok)

Miesto: Kúpeľné námestie

Burčiakový jarmok je v Trenčianskych Tepliciach už tradíciou, bez ktorej si tamojší obyvatelia nevedia predstaviť príchod jesene. Spája sa s dobrým jednom, hudbou a, samozrejme, s burčiakom a vínom. Koná sa však len v piatok.

Aj tento rok je pre návštevníkov pripravená živá hudba, aj keď organizátori ešte presný program nezverejnili. Stánky budú otvorené ešte pred obedom a zábava potrvá do neskorých nočných hodín.

Navštevujete vinobranie?

Zdroj: plnielanu.sk, folkfest.sk, bratislavskenoviny.sk
Odporúčame