Keď sa ide na chalupu, tešíme sa na prírodu, oddych a tak trošku aj na prácu. A po práci nie je nič lepšie ako miska horúceho gulášu s krajcom chleba. Kotlíkový guláš v lete rozvoniava v nejednej záhrade. Pokojne ho ale uvaríte aj na sporáku. Stačí veľký hrniec a overený recept na guláš. Ako hovorí môj otec, dobrý guláš nie je o kotlíku ale o poctivých surovinách a trpezlivosti. Veru, niečo na tom bude. Ešte len začne pražiť cibuľu a už tečú slinky aj susedom.
Potrebujeme
- 2 kg hovädzieho alebo bravčového mäsa
- 1,5 kg cibule
- 3 lyžice bravčovej masti
- 1 veľký pohár zeleninového leča
- 3–4 feferónky
- 1 kg zemiakov
- 1 menšiu hlavičku cesnaku
- kúsok slaniny s kožou
- čierne mleté korenie
- mletú rascu
- soľ
- sladkú mletú červenú papriku
- gulášové korenie
Postup
U nás sa guláš začína robiť už deň vopred. Mäso umyjeme, zbavíme blán a nakrájame na kocky. Slaninu tiež nakrájame na kúsky, pridáme k mäsu a kožu odložíme. Všetko premiešame s korením, rascou, soľou a necháme odpočívať v chlade.
Guláš začíname variť skoro ráno. Najviac práce je s cibuľou. Treba ju očistiť, nasekať najemno a spolu s kožou zo slaniny pomaly pražiť na bravčovej masti. Dobrý cibuľový základ je tajomstvom úspechu. Otec stojí pri hrnci aj 20 minút a zmes trpezlivo mieša, kým sa koža premení na škvarky a chytí jemne hnedý nádych.
Keď je základ hotový, príde na rad červená paprika. Tú treba opražiť veľmi opatrne, keď zhorkne, je po guláši. Otec koreniny pridáva od oka. Do hrnca nasype asi 3 kopcované lyžice papriky, rýchlo mieša a počíta do 10. Rýchlo hrniec stiahne z plameňa, pridá mäso, premieša, pridá plameň a restuje, kým sa mäso zatiahne.
Potom mäso ochutí gulášovým korením a nechá pomaly dusiť pod pokrievkou. Občas premieša. Asi po 30 minútach sa mäso kúpe vo vlastnej šťave.
Konečne otec naleje do hrnca vodu, pridá jeden najemno postrúhaný zemiak na zahustenie, lečo, feferóny a nechá guláš odkrytý pomaly bublať. V tejto fáze už netreba stáť pri sporáku a máme dobré 2 hodiny času, kým sa mäso uvarí.
V poslednom kroku idú do hrnca nakrájané zemiaky a prelisovaný cesnak. Možno sa zdá cesnaku veľa, ale v tom množstve sa stratí. Tu už všetci stojíme okolo hrnca s miskami a počítame minúty, kým sa zemiaky uvaria. Ešte ochutnávka, či netreba niečo pridať a môže sa nakladať. Dobrú chuť!
Zdieľať na