FOTORECEPT Poctivý chalupársky guláš: Overený postup a tajné prísady, z tej chuti všetci odpadnú!

Poctivý chalupársky guláš, Fotorecept, Varenie

Poctivý chalupársky guláš zachutí aj vám (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Keď sa ide na chalupu, tešíme sa na prírodu, oddych a tak trošku aj na prácu. A po práci nie je nič lepšie ako miska horúceho gulášu s krajcom chleba. Kotlíkový guláš v lete rozvoniava v nejednej záhrade. Pokojne ho ale uvaríte aj na sporáku. Stačí veľký hrniec a overený recept na guláš. Ako hovorí môj otec, dobrý guláš nie je o kotlíku ale o poctivých surovinách a trpezlivosti. Veru, niečo na tom bude. Ešte len začne pražiť cibuľu a už tečú slinky aj susedom.

Potrebujeme

  • 2 kg hovädzieho alebo bravčového mäsa
  • 1,5 kg cibule
  • 3 lyžice bravčovej masti
  • 1 veľký pohár zeleninového leča
  • 3–4 feferónky
  • 1 kg zemiakov
  • 1 menšiu hlavičku cesnaku
  • kúsok slaniny s kožou
  • čierne mleté korenie
  • mletú rascu
  • soľ
  • sladkú mletú červenú papriku
  • gulášové korenie

Postup

Poctivý chalupársky guláš, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

U nás sa guláš začína robiť už deň vopred. Mäso umyjeme, zbavíme blán a nakrájame na kocky. Slaninu tiež nakrájame na kúsky, pridáme k mäsu a kožu odložíme. Všetko premiešame s korením, rascou, soľou a necháme odpočívať v chlade.

Poctivý chalupársky guláš, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Guláš začíname variť skoro ráno. Najviac práce je s cibuľou. Treba ju očistiť, nasekať najemno a spolu s kožou zo slaniny pomaly pražiť na bravčovej masti. Dobrý cibuľový základ je tajomstvom úspechu. Otec stojí pri hrnci aj 20 minút a zmes trpezlivo mieša, kým sa koža premení na škvarky a chytí jemne hnedý nádych.

Poctivý chalupársky guláš, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Keď je základ hotový, príde na rad červená paprika. Tú treba opražiť veľmi opatrne, keď zhorkne, je po guláši. Otec koreniny pridáva od oka. Do hrnca nasype asi 3 kopcované lyžice papriky, rýchlo mieša a počíta do 10. Rýchlo hrniec stiahne z plameňa, pridá mäso, premieša, pridá plameň a restuje, kým sa mäso zatiahne.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Ako potešiť citlivý žalúdok? Známa pekárka prezradila svoj recept
Poctivý chalupársky guláš, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Potom mäso ochutí gulášovým korením a nechá pomaly dusiť pod pokrievkou. Občas premieša. Asi po 30 minútach sa mäso kúpe vo vlastnej šťave.

Poctivý chalupársky guláš, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Konečne otec naleje do hrnca vodu, pridá jeden najemno postrúhaný zemiak na zahustenie, lečo, feferóny a nechá guláš odkrytý pomaly bublať. V tejto fáze už netreba stáť pri sporáku a máme dobré 2 hodiny času, kým sa mäso uvarí.

Poctivý chalupársky guláš, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

V poslednom kroku idú do hrnca nakrájané zemiaky a prelisovaný cesnak. Možno sa zdá cesnaku veľa, ale v tom množstve sa stratí. Tu už všetci stojíme okolo hrnca s miskami a počítame minúty, kým sa zemiaky uvaria. Ešte ochutnávka, či netreba niečo pridať a môže sa nakladať. Dobrú chuť!

Poctivý chalupársky guláš, Fotorecept, Varenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame