Poznáte všetky zdravotné benefity pomarančov? Obsahujú dôležitý prvok a môžete vďaka nim vyzerať mladšie!

pomaranče

Pomaranče sú nabité prospešnými látkami (Zdroj Frepik/8photo)

Pomaranče patria medzi obľúbené ovocie a v našich nákupných košíkoch sa objavujú najmä počas zimy. Okrem podpory imunity v sebe skrývajú aj ďalšie zdravotné benefity. Tie zhrnuli na sociálnej sieti odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Bratislava.

Pravidelnou konzumáciou pomarančov môžete predchádzať tvorbe obličkových kameňov. Pomôžu aj pri trávení a vstrebávaní živín, hlavne železa. Zároveň dokážu zvýšiť odolnosť organizmu voči infekciám. „Pomaranče chránia tiež naše cievy, udržiavajú ich pružné a priechodné, pôsobia ako prevencia rakoviny a mnohých chronických ochorení,“ ozrejmila Katarína Blažová z Poradne zdravia úradu.

Podľa odborníkov sú pomaranče skvelým zdrojom vitamínu C. „Stačí, ak denne skonzumujeme jeden väčší pomaranč (200 gramov) a máme pokrytú odporúčanú dennú dávku vitamínu,“ doplnili. Dostatok vitamínu C okrem zvýšenia odolnosti voči infekciám podľa ich slov podporuje aj rýchlejšie hojenie rán.

Pripomenuli, že pomaranče patria k najbohatším zdrojom stopového prvku selénu. Tento prvok je taktiež potrebný na zachovávanie prirodzenej imunity. Obsahujú aj množstvo ďalších minerálov vrátane draslíka. Draslík prispieva k prevencii srdcových infarktov a vzniku krvných zrazenín.

Vďaka vysokému obsahu draslíka majú pomaranče odvodňujúce a lipotycké účinky, čo znamená, že dokážu rozkladať tukové „vankúšiky“. Okrem toho znižujú príznaky starnutia a ich vôňa má pozitívny vplyv na duševné zdravie. „Zmierňujú stres a podráždenosť, pôsobia antidepresívne,“ dodala Blažová.

Sledujte náš Facebook

Zdroj: plnielanu.sk, TASR
Odporúčame