Tiramisu roláda je najlepšia spoločnosť k šálke kávy. Tradičný dezert je pripravený v netradičnom prevedení, ale chuť zostáva stále rovnako perfektná. Jemné a nadýchané cesto je vhodné aj pre bezlepkovú diétu, ak použijete tú správnu múku.
V recepte natrafíte aj na zaujímavú a nie často používanú ingredienciu, a tou je xantánová guma. Tá je vhodná pre bezlepkovú stravu a v pečení sa používa najmä preto, že zlepšuje elasticitu cesta a zabraňuje jeho stvrdnutiu. Nadýchané cesto a zamatová plnka tejto rolády sa vám vryjú do pamäte.
Potrebujeme
- 1 – 2 PL slnečnicového oleja
- 2 ČL instantnej kávy
- 4 PL plnotučného mlieka
- 3 veľké vajcia izbovej teploty
- 125 g jemného krupicového cukru
- 2 ČL vanilkovej esencie
- 45 g masla izbovej teploty
- 80 g hladkej múky alebo použite bezlepkovú verziu múky
- ¾ ČL xantánovej gumy
- ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
- ¼ ČL sódy bikarbóny
- ¼ ČL soli
Na plnku
- 250 g mascarpone
- 160 g smotany na šľahanie
- 60 g preosiateho práškového cukru
- 2 ČL vanilkovej esencie
Na poliatie
- 4 g instantnej kávy
- 12 g cukru
- 45 g horúcej vody
Na ozdobenie
- kakaový prášok
- hoblinky čokolády
Postup
- Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Jemne ho potrieme olejom, aby sme upečené cesto ľahšie odlepili.
- Zmiešame instantnú kávu s mliekom a zohrejeme ich, až sa káva kompletne rozpustí. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Vajíčka s cukrom vyšľaháme do nadýchanej zmesi, pri vysokej rýchlosti by to malo trvať aj 5 až 7 minút. Pridáme zmes kávy a mlieka, vanilkovú esenciu a maslo. Opäť prešľaháme.
- V druhej miske preosejeme múku, xantánovu gumu, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Pridáme k vaječnej zmesi a dobre premiešame, aby neostali žiadne hrudky.
- Cesto rovnomerne natrieme na papier a pečieme pri 180 °C asi 10 až 12 minút. Upečené cesto na plechu zakryjeme alobalom, ktorý v ceste udrží vlhkosť a potom sa bude ľahšie rolovať.
- Na plnku zmiešame všetky ingrediencie spolu a vyšľaháme hladký a nadýchaný krém.
- Na poliatie cesta zmiešame kávu, horúcu vodu a cukor a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Po vychladnutí cesto poprášime práškovým cukrom a oddelíme od papiera. Tmavšiu, opečenú stranu cesta otočíme na papier tak, aby bola smerom dole, čiže keď ju zrolujeme bude na vrchu rolády.
- Cesto pokvapkáme alebo potrieme kávovým roztokom a potrieme viac ako polovicou mascarpone plnky, až po okraje. Zarolujeme a zvyšnou plnkou potrieme povrch rolády. Posypeme kakaovým práškom a ozdobíme hoblinkami čokolády.
- Tiramisu roláda by mala stuhnúť v chladničke niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Potom ju pokrájame na úhľadné kúsky.
Zdieľať na