Recept na dnes: Tiramisu roláda je ľahká ako obláčik – takto ju pripravíte aj bez lepku

dezert tiramisu roláda na tanieri

Možno bude tiramisu roláda tým najlepším dezertom, aký ste kedy ochutnali (Zdroj: Pixabay/0XCoffe)

Tiramisu roláda je najlepšia spoločnosť k šálke kávy. Tradičný dezert je pripravený v netradičnom prevedení, ale chuť zostáva stále rovnako perfektná. Jemné a nadýchané cesto je vhodné aj pre bezlepkovú diétu, ak použijete tú správnu múku.

V recepte natrafíte aj na zaujímavú a nie často používanú ingredienciu, a tou je xantánová guma. Tá je vhodná pre bezlepkovú stravu a v pečení sa používa najmä preto, že zlepšuje elasticitu cesta a zabraňuje jeho stvrdnutiu. Nadýchané cesto a zamatová plnka tejto rolády sa vám vryjú do pamäte.

Potrebujeme

  • 1 – 2 PL slnečnicového oleja
  • 2 ČL instantnej kávy
  • 4 PL plnotučného mlieka
  • 3 veľké vajcia izbovej teploty
  • 125 g jemného krupicového cukru
  • 2 ČL vanilkovej esencie
  • 45 g masla izbovej teploty
  • 80 g hladkej múky alebo použite bezlepkovú verziu múky
  • ¾ ČL xantánovej gumy
  • ½ ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ¼ ČL sódy bikarbóny
  • ¼ ČL soli

Na plnku

  • 250 g mascarpone
  • 160 g smotany na šľahanie
  • 60 g preosiateho práškového cukru
  • 2 ČL vanilkovej esencie

Na poliatie

  • 4 g instantnej kávy
  • 12 g cukru
  • 45 g horúcej vody

Na ozdobenie

  • kakaový prášok
  • hoblinky čokolády

Postup

  1. Rúru predhrejeme na 180 °C a plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie. Jemne ho potrieme olejom, aby sme upečené cesto ľahšie odlepili.
  2. Zmiešame instantnú kávu s mliekom a zohrejeme ich, až sa káva kompletne rozpustí. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  3. Vajíčka s cukrom vyšľaháme do nadýchanej zmesi, pri vysokej rýchlosti by to malo trvať aj 5 až 7 minút. Pridáme zmes kávy a mlieka, vanilkovú esenciu a maslo. Opäť prešľaháme.
  4. V druhej miske preosejeme múku, xantánovu gumu, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a soľ. Pridáme k vaječnej zmesi a dobre premiešame, aby neostali žiadne hrudky.
  5. Cesto rovnomerne natrieme na papier a pečieme pri 180 °C asi 10 až 12 minút. Upečené cesto na plechu zakryjeme alobalom, ktorý v ceste udrží vlhkosť a potom sa bude ľahšie rolovať.
  6. Na plnku zmiešame všetky ingrediencie spolu a vyšľaháme hladký a nadýchaný krém.
  7. Na poliatie cesta zmiešame kávu, horúcu vodu a cukor a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
  8. Po vychladnutí cesto poprášime práškovým cukrom a oddelíme od papiera. Tmavšiu, opečenú stranu cesta otočíme na papier tak, aby bola smerom dole, čiže keď ju zrolujeme bude na vrchu rolády.
  9. Cesto pokvapkáme alebo potrieme kávovým roztokom a potrieme viac ako polovicou mascarpone plnky, až po okraje. Zarolujeme a zvyšnou plnkou potrieme povrch rolády. Posypeme kakaovým práškom a ozdobíme hoblinkami čokolády.
  10. Tiramisu roláda by mala stuhnúť v chladničke niekoľko hodín, najlepšie cez noc. Potom ju pokrájame na úhľadné kúsky.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT Tento rýchly koláč si okamžite zamilujete: Samé zdravé prísady, málo kalórií a aký je šťavnatý!

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Theloopywhisk.com
Odporúčame