Ako spoznáte dobrý melón, paradajky či avokádo? Dajte na naše rady a nákup sa vám oplatí

Výber dyne v obchode

Pri kúpe dyne si všímajte, či nie je prasknutá a nevyteká z nej šťava (Zdroj: GettyImages)

Určite sa to stalo už aj vám: kúpili ste si ovocie či zeleninu, ktorá vyzerala naoko pekne a chutne, no doma ste zistili, že je pod šupou nahnitá či inak nekvalitná. Prezradíme pár tipov a trikov, ako nakupovať naozaj zdravo a vyhnúť sa zbytočným sklamaniam.

Zapojte nos aj hmat

Väčšina z nás sa pri kúpe zeleniny a ovocia rozhoduje predovšetkým zrakom. Dôležitým faktorom je však aj aróma, ktorá by mala byť svieža. Najlepšie spravidla voňajú druhy, ktoré sú lokálne. Jahody zo Slovenska by mali mať výraznejšiu vôňu, ako tie dovezené zo Španielska. V každom prípade by mala byť typická pre daný druh, bez cudzích pachových stôp.

Okrem zraku a čuchu hrá pri výbere ovocia a zeleniny veľkú úlohu hrá aj hmat. Zemiaky, koreňová zelenina, uhorky, jablká či hrušky by mali byť na dotyk pevné a tvrdé. Mäkšie sú, naopak, slivky, marhule, nektárinky či broskyne.

Preferujte sezónne a lokálne plody

Ak nakupujeme ovocie mimo sezónu, je väčšinou dovážané z ďalekých krajín. Po ceste stráca nielen chuť, ale aj svoje nutričné hodnoty. Popri sezónnosti je dobré dbať aj na to, aby v našom košíku končili predovšetkým lokálne produkty. Znamená to nakupovať najmä potraviny, ktoré sa urodia v našom regióne. Okrem toho, že vieme, čo jeme, podporujeme aj miestnych farmárov a našu ekonomiku.


Mohlo by vás zaujať: Kam na samozber jahôd a aké sú ceny? Plný košík vás vyjde lacnejšie ako v obchode!


Sladké jahody

Čerstvosť jahôd spoznáte podľa toho, že plody sú prirodzene lesklé a pevné. Čím dlhšie ležia na pulte, tým viac lesklosti strácajú. Jahodu je povolené predávať iba so stopkou, ktorá by mala byť zelená a čerstvá. Ak taká nie je, môže to znamenať, že začínajú hniť. Keďže po zbere už nezrejú, kupujte len zrelé plody, ktoré spoznáte podľa peknej červenej farby a sladkej vône.

Chrumkavý melón

Pri kúpe dyne si všímajte, či nie je prasknutá a nevyteká z nej šťava – takú rozhodne neberte. Sledujte aj kvalitu stopky: ak je vlhká a začína sa na nej objavovať náznak hniloby, je tu riziko, že zasiahnutý bude aj plod. Drobné poškodenia na povrchu dyne nie sú prekážkou. Ak sú suché a zacelené, dyňa má dostatočne hrubú šupku. Kvalitu plodu však poklepaním naň nezistíte, hoci sa to vo všeobecnosti tvrdí. Sladkosť a zrelosť dyne zákazník zistí až pri jej rozrezaní a ochutnaní.

Lahodné banány fľakov

Banány sa predávajú v rôznych štádiách zrelosti, úplne zelené by ste však kupovať nemali. Ak už majú náznaky dozrievania, môžete ich nechať dozrieť aj doma. Pozor však na teplotu – ak klesne pod 14 ºC, proces dozrievania sa zastaví. Preto sa stáva, že v zime kúpime zelenšie banány a doma nám namiesto dozretia zhnijú. Hnedé bodky na povrchu znamenajú vysoký obsah cukrov. Ak je tmavo sfarbená celá šupka, zrejme sa na ovocí už začal hnilobný proces.


Mohlo by vás zaujať: Ovocie a zelenina počas zimy: Kde nájdete najviac vitamínov a minerálov?


Šťavnaté jablká a hrušky

Plody jabĺk a hrušiek by mali byť na dotyk pevné. Prezreté plody hnednú, sú mäkšie a sypké. Ovocie skontrolujte aj zrakom. Ak sú na ňom zreteľné odreniny, radšej ho nekupujte.

Voňavé paradajky a papriky

Paradajky by mali mať peknú sýtočervenú farbu, vyhnite sa takým so žltými alebo zelenými fľakmi. Často sa zbierajú ešte nedozreté, a to negatívne ovplyvňuje aj ich chuť. Vôňa rajčín má byť sladká a zemitá – ak chýba, pravdepodobne budú aj bez chuti. Paprika by sa mala predávať aj so stopkami, pretože bez nich rýchlejšie zhnije.

Chutné avokádo, ananás aj citrusy

Avokádo zreje aj po odrezaní, nesmiete ho však dať do chladničky. Ananás už po zbere nedozrieva, nezrelý preto nekupujte. Citrusy kupujte len také, ktoré sú už na pohľad zdravé, čisté, bez preliačení a iných poškodení. Vyhnite sa plodom, ktoré sú nadmerne vlhké, scvrknuté, vysušené a nahnité.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close