Bravčové mäso síce nepatrí medzi najzdravšie druhy potravín, avšak z času na čas určite príde na chuť aj ono. Jeho najdiétnejšími časťami sú rozhodne panenka a karé. Z nich sa dajú pripraviť veľmi rýchlo a ľahko chuťovo skutočne delikátne a pritom jednoduché jedlá. Vyskúšate panenku v perinke, zapečenú, alebo karé v steakovom korení?
Panenka v perinke
Potrebujeme:
- 300 g bravčovej panenky
- 8 menších zemiakov
- 3 lyžice hladkej múky
- 2 lyžice mlieka
- 1 vajce
- 4 strúčiky cesnaku
- soľ
- korenie
- drvenú rascu
- majoránku
- olej
Postup: Bravčovú panenku nakrájame na plátky, rukou jemne naklepeme. Zemiaky nastrúhame, pridáme ku nim mlieko, premiešame, pridáme soľ, korenie, rascu, majoránku, prelisovaný cesnak, vajce a premiešame. Postupne za miešania pridávame aj múku, kým nebude cesto dostatočne husté. Na rozohriatom oleji vytvarujeme placky s obvodom o niečo väčším ako je priemer jedného kúska panenky, ktorý naň následne položíme. Na placku s panenkou navrstvíme ďalšiu časť zemiakového cesta tak, aby nám plátok panenky zostal vo vnútri pekne uzatvorený, ako v klasickom trojobale. Panvicu prikryjeme asi na 10 minút pokrievkou, aby sa vrchná vrstva spojila so spodnou. Následne odokryjeme, prevrátime a smažíme ďalších 10 minút bez pokrievky. Podľa potreby pridáme olej.
Mohlo by vás zaujímať: Rýchly tip na obed či večeru? Tieto minútky vám ušetria čas a chutia skvele!
Karé v steakovom korení
Potrebujeme:
- 500 g bravčového karé
- 1 červenú cibuľu
- hrach alebo inú zeleninu (čerstvú, mrazenú, či sterilizovanú)
- olej
- 1 lyžicu sójovej omáčky
- 1 lyžicu steakového korenia
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku vegety
- 1 lyžicu hladkej múky
Postup: Mäso nakrájame na plátky a dáme aspoň na hodinu (môže byť aj celú noc) do pácu, ktorý vytvoríme zmiešaním 100 ml oleja, soli, vegety, sójovej omáčky a steakového korenia. Červenú cibuľu nakrájame na kocky a osmažíme na oleji. Pridáme ku nej napácované plátky karé a zalejeme vodou. Pod pokrievkou, za občasného dolievania vody, dusíme asi hodinu. Potom pridáme hrach, alebo inú zeleninu podľa chuti a dusíme, kým nebude zelenina aj mäso mäkké. Na záver zahustíme pohárom vody s rozmiešanou lyžicou hladkej múky. Prevedieme varom a odstavíme. Podávame s ryžou.
Mohlo by vás zaujímať: Mäso so zemiakmi: Klasická kombinácia, ktorá nikdy nezomrie
Zapekaná bylinková panenka
Potrebujeme:
- ½ kg panenky
- 200 g rožkov
- 1 vajce
- 100 g roztopeného masla
- 50 g nastrúhaného tvrdého syra
- olej
- čerstvé bylinky podľa chuti – najlepšie tymián, rozmarín a petržlenovú vňať
- grilovacie korenie
- soľ
- korenie
Postup: Panenku pokrájame na kúsky, osolíme a sprudka opečieme na oleji. Z pokrájaných rožkov, masla, syra, vajca, korenín a byliniek, pripravíme zmes, do ktorej vmiešame aj panenku. Nanesieme na pekáč a dáme zapekať do rúry na 10 minút pri teplote 180°C.
Máte radi bravčové mäso? Aké špeciality si z neho najčastejšie pripravujete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.