Bylinky a koreniny: Prírodné liečivá, ktoré v správnom množstve dokážu zázraky

rôzne bylinky a korenia na stole

V nadmernom množstve môžu tieto bylinky a korenia priniesť viac škody, ako úžitku (Zdroj: Freepik/lana_m)

Mnohé bylinky a koreniny sa v tradičnej medicíne používali už odpradávna. V súčasnej dobe sa veda podrobnejšie venuje výskumu ich vlastností a snaží sa vypátrať nielen ich pozitívne, ale aj negatívne vlastnosti pre naše telo. V tomto článku si o tom povieme niečo viac.

Rozmarín

Rôzne štúdie ukázali, že jedinečne voňavý rozmarín má silné protizápalové vlastnosti a zdá sa, že pomáha zlepšiť pamäť, čo z neho robí sľubný prvok pre výskum Alzheimerovej choroby. Avšak s jeho konzumáciou buďte opatrní. V rozmarínovom oleji sú zlúčeniny, ktoré by mohli zhoršiť krvácanie alebo záchvaty a byť škodlivé, ak sa užívajú ústami.

Kurkuma

Kurkuma je ďalšie korenie, ktoré je známe pre svoje protizápalové vlastnosti. Medzi výhody jej konzumácie patrí napríklad zlepšenie činnosti pečene, zníženie hladiny cholesterolu či posilnenie imunitného systému. Jednou z najúžasnejších schopností kurkumínu je jeho potenciál v boji proti rakovine. Existujú rôzne vedecké štúdie zaoberajúce sa vplyvom kurkumínu na spomalenie rastu rakovinových buniek. Najväčší efekt pritom má na rakovinu prsníkov, čriev, žalúdka a kože. Zároveň treba mať na pamäti, že používanie kurkumy vo vysokých dávkach alebo počas dlhého obdobia môže spôsobiť žalúdočné ťažkosti.

Zázvor

Ázijská medicína po stáročia využívala sušený zázvor na bolesti žalúdka, nevoľnosť a hnačku. Vedecké štúdie ukazujú, že zázvor môže pomôcť kontrolovať nevoľnosť z chemoterapie rakoviny, ak sa používa spolu s konvenčnými liekmi, a rovnako môže znížiť rannú nevoľnosť u tehotných žien. Keď sa zázvor používa ako korenie, považuje sa za bezpečný, existujú však určité obavy, že by mohol interagovať s riedidlami krvi a zvýšiť tok žlče, čo by mohlo mať negatívny vplyv na ľudí s ochorením žlčových kameňov.

Cesnak

Cesnak, pochádzajúci z čeľade ľaliovitých rastlín, je široko propagovaný ako zdravotná pomôcka pri vysokom krvnom tlaku, rakovine, cholesterole a nádche. Národné centrum pre doplnkové a integrované zdravie odporúča pridávať cesnak do potravín, ale varuje, že môže zvýšiť riziko krvácania u tých, ktorí užívajú warfarín alebo potrebujú operáciu. Tiež hovoria, že cesnak môže negatívne interferovať s niektorými liekmi, vrátane tých, ktoré liečia HIV.

Šafran

Na výrobu 1 kg šafranu je potrebných viac ako 100 000 modravých kvetov šafranu pravého. Práve spôsob, akým sa korenie získava, z neho robí jedno z najdrahších korení na svete. Štúdie ukázali, že môže pomôcť pri depresii, menštruačných ťažkostiach a zrejme aj pri Alzheimerovej chorobe. Jeho použitie v potravinách sa považuje za bezpečné, avšak v oblasti medicíny môžu byť veľké dávky toxické. Dokonca aj menšie dávky môžu spôsobiť potrat a problémy so srdcom alebo krvným tlakom.

šafran kvet
Šafran rozjasňuje myseľ a podporuje prekrvovanie orgánov (Zdroj: Freepik/.yaroslav)

Šalvia

Šalvia je silná bylina, ktorá sa často používa do plniek a masla. Štúdie ukázali, že ak sa užíva ústami, môže byť užitočná na pamäť, cholesterol a symptómy menopauzy. V jednej štúdii bola zmes šalvie a rebarbory ​​na opary takmer rovnako účinná ako antivírusový liek acyklovir. Použitie v potravinách sa považuje za bezpečné, ale šalviové doplnky sa neodporúčajú počas tehotenstva alebo ak máte záchvaty, vysoký alebo nízky krvný tlak alebo rakovinu citlivú na hormóny, ako je rakovina prsníka alebo vaječníkov.

Bazalka

Bazalka indická je uctievaná hinduistami a používa sa v tradičnej indickej medicíne ako spôsob boja proti životnému stresu. Štúdie ukázali, že vlastnosti rastliny môžu pomôcť znížiť hladinu cukru v krvi, znížiť stres, úzkosť a depresiu alebo zlepšiť váš spánok. Konzumácii bazalky indickej by sa mali vyhnúť tehotné a dojčiace ženy alebo ľudia, ktorí majú krátko pred chirurgickým zákrokom, a to pre jej účinky proti zrážaniu krvi.



Zdroj: plnielanu.sk, cnn.com

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close