Chcete prežiť chladné mesiace v plnom zdraví? Stavte na cesnak!

Cesnak

thinkstockphotos.com

Dalo by sa povedať, že cesnak je prírodným liekom číslo 1 a právom mu patrí označenie prírodného antibiotika. Obsahuje viac ako 400 účinných liečivých zložiek. Okrem posilnenia imunity je veľmi účinný aj pri veľkom civilizačnom probléme súčasnosti – vysokom krvnom tlaku. Pokiaľ si ho od teraz až do jari zaradíte do svojho jedálnička aspoň 4 krát do týždňa, ušetríte si veľa zdravotných ťažkostí.

Cesnak – nenahraditeľný pomocník

Na jeseň a v zime je vaše telo oslabené a má preto zvýšené nároky na výživu. Nesmierne dôležitá je preto potreba posilniť ho. Veľkú pomoc v našich podmienkach ponúka pre mnohých obyčajná, no pre „znalých veci“ naopak neobyčajná potravina – cesnak. Je totiž vždy dostupný a vďaka svojmu obsahu má široko spektrálne účinky na ľudské zdravie. Cesnak má antibakteriálne, protiinfekčné, protizápalové vlastnosti a na základe početných výskumov sa vie, že zabíja i také mikroorganizmy, ktoré sú imúnne aj voči penicilínu.


Tiež by vás mohlo zaujať: Keď nezaberajú lieky, skúste cesnak: Jeho účinky sú takmer neuveriteľné


Od hypertenzie, cez rakovinu, až po krásne vlasy

Účinky cesnaku sú siahodlhé:

  • posilňuje obranyschopnosť organizmu proti baktériám a vírusom
  • pomáha likvidovať škodlivé mikroorganizmy v tele, ako aj plesne, kvasinky, či črevné parazity, účinný je aj proti silnému Helicobacterpyroli
  • znižuje riziko trombózy, riedi krv
  • chráni pred aterosklerózou,
  • účinná prevencia pred hemoroidmi aj kŕčovými žilami
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • prevencia pred rakovinou žalúdka, hrubého čreva, prostaty
  • pomáha aj pri chudnutí, pretože zabraňuje ukladaniu tukov
  • podporuje mužské libido
  • vhodný pri ženských problémoch a zavodnení
  • zlepšuje stav pleti, vlasov a nechtov

Ako zachovať jeho vlastnosti?

Cesnak by ste rozhodne mali jesť čerstvý, pretože tepelnou úpravou sa znižuje jeho liečivý účinok. Odporúčaná denná dávka pre dospelého človeka je približne 5 gramov, čo je zhruba 1 strúčik. Je to teda dávka, ktorú určite zvládnete, najmä ak si predstavíte, aké ohromné účinky to má na vaše zdravie. Skúste si ho preto pridávať čerstvý do rôznych šalátov, nátierok a ak ho už potrebujete pridať do vareného jedla, tak len pár sekúnd tesne pred dovarením.


Tiež by vás mohlo zaujať: Prírodná zbraň proti rakovine: Ochránia vás pred ňou tieto potraviny


Čo všetko obsahuje?

V cesnaku sa ukýva cez 400 účinných zložiek, napríklad:

  • vitamíny: A, B1, B2, D, či C
  • minerály: zinok, mangán, kremík, síra
  • cenné látky, ako napr. alicín,kyselina kremičita, tiosulfináty, rôzne aminokyseliny
  • sacharidy
  • malé množstvo bielkovín

Všetko s mierou – aj cesnak

Cesnak by ste mali krájať výlučne plastovým náradím a nemal by prísť do kontaktu s kovom, pretože sa v ňom ničia významné živiny. No aj keď je cesnak nesmierne zdravý, netreba to s ním, tak ako s ničím preháňať, pretože môže pri jeho dlhodobom nadmernom požívaní dôjsť ku podráždeniu tráviacej sústavy, resp. žalúdka. Pozor naň by si mali dávať aj ľudia s problémovým žlčníkom.


Tiež by vás mohlo zaujať: Doprajte si cesnak bez výčitiek: Zápach z úst porazíte overenými trikmi!


Zdravá cesnaková nátierka na lepšiu imunitu

Potrebujeme:

  • 100 g postrúhaného syra alebo bryndze
  • 6–8 strúčikov cesnaku
  • 100 g kyslej smotany
  • soľ
  • čierne korenie

Postup: Je veľmi jednoduchý. Stačí zmiešať všetky suroviny, teda postrúhaný syr, alebo bryndzu, prelisovaný cesnak, smotanu a koreniny. Podávať môžete s cibuľkou, na tmavom celozrnnom pečive.

Nakladaný cesnak

Ak patríte k ľuďom, ktorí nemajú čas každý deň pripravovať cenakové jedlo a obyčajný surový cesnak len tak nezjedia, môžete skúsiť ten marinovaný. Stačí ošúpať strúčiky cesnaku, dať ich do sklenej nádoby, osoliť a okoreniť podľa chuti (môžete použiť celé čierne korenie, chilli papričku či rôzne bylinky). Zalejte všetko za studena lisovaným olejom, tak aby prekrýval všetok obsah a pomiešajte. Nádobu prikryte niekoľkými vrstvami látky a nechajte 10-14 dní odpočívať na tmavom mieste. Keď je hotový, môžete ho podávať pokojne aj niekoľko mesiacov. Takto pripravený cesnak si zachováva drvivú väčšinu prospešných látok. Má o niečo jemnejšiu chuť a hodí sa ako príloha k mäsu, ale možno ho jesť aj samotný s kúskom pečiva namočeným v oleji – marináde.


Máte radi cesnak? Ako často a v akej forme si ho doprajete? Napíšte ostatným čitateľom v diskusii.

Zdroj: thinkstockphotos.com, thinkstockphotos.com, Oliver
Odporúčame