Ak recept vyžaduje jeden konkrétny druh octu, no ten práve nemáte po ruke, môžete použiť iný druh? Odpoveď je jednoznačná – závisí to na konkrétnom druhu, ktorý potrebujete nahradiť. Prinášame preto najlepšie spôsoby, ako nahradiť octy pri varení, vrátane najviac používaného klasického kvasného octu.
Existuje množstvo zaujímavých druhov octu
V obchode s potravinami nájdete množstvo možností – od jablčného octu až po bylinkové špeciality. Táto všestranná tekutina sa používa do šalátov, na nakladanie a kvasenie potravín, či dokonca aj na čistenie domácnosti. Ak máte (okrem iného) obyčajný kvasný ocot, balzamikový ocot a biely balzamikový ocot v špajzi, máte čiastočne vyhraté. Pozor – nie sú všetky stopercentne zameniteľné.
Niektoré náhrady octu fungujú lepšie ako iné, v závislosti od toho, čo varíte. Prinášame preto túto praktickú príručku na to, aký ocot pri varení použiť, ak vám chýba konkrétny typ tak, aby sa nezmenila chuť či štruktúra pripravovaného jedla. Keď nahrádzate rôzne druhy octu, vo všeobecnosti platí pomer 1:1. Základom je vybrať ten, ktorý sa najviac podobá požadovanému vo vašom recepte.
Ako ich efektívne nahrádzať?
Balzamikový ocot sa vyrába z bieleho hroznového džúsu a roky zreje v sude (3 až 25 rokov). Má výraznú hnedú farbu, sirupové telo a jemnú sladkosť. Používa sa na dodanie sladkosti talianskym a stredomorským jedlám. Jeho popularita však rastie aj pri šalátoch, dezertoch či jedlách, ktoré si to špecificky vyžadujú. Jednu polievkovú lyžicu tohto octu ľahko nahradíte červeným vínnym octom s ½ čajovou lyžičkou cukru.
Biely balzamikový ocot sa vyrába inak ako klasický balzamikový ocot. Hrozno sa varí pod tlakom, aby sa zabránilo skaramelizovanej farbe ako pri tmavom balzamikovom octe. Tento druh zreje oveľa kratšiu dobu v nevypálených sudoch, aby sa zachovala svetlá farba. Nahradiť ho možno bielym vínnym octom alebo octom z ryžového vína, aby ste zabránili zmenám farieb v jedle.
Jablčný ocot sa vyrába z fermentovaného jablčného muštu. Je jemný a s nádychom jablkovej chuti. Je to najuniverzálnejší ocot a je dobrou náhradou za takmer akýkoľvek iný. Najlepšími náhradami jablčného octu sú ryžový vínny ocot, destilovaný biely ocot alebo biely vínny ocot. Ak máte len červený vínny ocot, použite približne len 1 čajovú lyžičku namiesto 1 polievkovej lyžice.
Ovocné octy majú zvyčajne jemnú chuť a sú mierne sladké. Výborne sa hodia do dresingov na šaláty a do receptov na kuracie mäso. Ak nemáte špecifický ovocný ocot, jablčný ocot alebo vínny ocot by mohli byť dobrou náhradou.

Bylinkové octy sú zmiešané s čerstvými bylinkami, kým sú ešte teplé vo fľaši. Sú pikantné, ale jemné. Pred náhradou zvážte aj druh bylinky, ktorá daný ocot ochucuje. Ak ju v recepte v malom množstve použijete s iným octom, nahradí to ten bylinkový. Bylinkové octy nie sú bežnou súčasťou každodenných receptov, no skvelou náhradou je jablčný, biely, sladový alebo vínny ocot.
Sladový ocot sa vyrába zo sladového jačmeňa, je jemný a sladký, čím ho možno ľahko nahradiť, no aj to má svoje pravidlá. Ak ho nahradíte napríklad bielym octom, možno budete musieť pridať o niečo viac, ako je uvedené v recepte. Stačí však len 1 polievková lyžica. Najbežnejšie použitie sladového octu je s rybami. Nahradíte ho aj jablčným octom alebo citrónovou šťavou.
Ryžový ocot je najsladší a jemný ocot vyrobený z ryžového vína alebo saké. Je to skvelou voľbou aj pre tie najjemnejšie jedlá. Za ryžový ocot však neexistuje žiadna skvelá náhrada. Skúste ho však nahradiť bielym vínnym octom alebo jablčným octom, no len ¼ lyžičky a pridajte aj cukru – približne za polievkovú lyžicu.
Biely ocot alebo kvasný liehový ocot sa vyrába z destilovaného obilného alkoholu a má kyslú, drsnú chuť. V dôsledku toho môže pri varení prebiť jemnejšie chute. Ako náhradu zaň použite jablčný ocot alebo sladový ocot. Môžete tiež použiť aj citrónovú alebo limetkovú šťavu v závislosti od vášho receptu. Keď však konzervujete alebo nakladáte, neexistujú žiadne porovnateľné náhrady.
Vínny ocot môže byť biely aj červený a chutí bohato a ovocne. Od farby závisí svieža chuť vo väčšine jedál, preto napríklad červený vínny ocot nepoužívajte v jedlách, ktoré obsahujú svetlé prísady, pretože ich môže zafarbiť. Vínne octy sú najbežnejšou voľbou pre šalátové vinaigretty. Najlepšími náhradami vínnych octov sú jablčný ocot, biele balzamiko alebo biely, klasický ocot.
Zdieľať na
Zdieľaní