Diétne menu po operácii žlčníka? Zabudnite na recepty bez chuti, pripravili sme vám jedálniček na celý deň!

Pripravte si naše diétne menu

Pripravte si naše diétne menu (Zdroj: GettyImages)

Ste po operácii žlčníka a lekár vám odporučil takzvanú beztukovú diétu? Nájsť jeden recept je maličkosť, no čo celé menu? Zabudnite na nudné recepty, vyskladali sme pre vás fantastický jedálniček na celý deň. Doprajte svojmu telu to najlepšie a pustite sa s chuťou do varenia.

Raňajky:

Ovsená kaša s mrkvou a banánom

Budeme potrebovať:

  • 1 menšiu mrkvu
  • 40 g ovsených vločiek
  • 80 ml vody
  • 1 zrelý banán
  • 50 g nízkotučného jogurtu
  • 1 lyžičku medu

Postup:

Mrkvu očistíme, najemno nastrúhame, dáme do hrnca a pridáme vločky. Všetko zalejeme vodou a za občasného miešania varíme do zmäknutia. Ak chceme hustejšiu kašu, varíme, kým sa voda úplne nevstrebe. Do mierne vychladnutej kaše pridáme popučený banán, jogurt a na záver osladíme medom.

Obed:

Plnené morčacie prsia so zelerovým pyré

Budeme potrebovať:

  • 120 g morčacích pŕs
  • sušenú bazalku
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • 1 plátok dusenej hydinovej šunky
  • 1 plátok nízkotučného syra
  • 2 cherry paradajky
  • olivový olej
  • 1 zemiak
  • 1/4 koreňového zeleru

Postup:

  1. Mäso umyjeme, naklepeme, potrieme bylinkami z oboch strán a obložíme šunkou a syrom.
  2. Na vrch uložíme rozkrojené paradajky a zavinieme do rolky. Rolku prepichneme špáradlom, dáme na plech, vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olejom a pečieme 15 minút pri 190 °C.
  3. Kým sa mäso pečie, pripravíme prílohu. Očistené zemiaky a zeler nakrájame na malé kúsky a uvaríme v osolenej vode domäkka a scedíme. Vodu ale nezlejem úplne, časť vývaru necháme v hrnci. Všetko vymixujeme na hladné pyré.
  4. Hlavný chod môžeme spestriť čerstvým hlávkovým šalátom.

Mohlo by vás zaujať: Výborné recepty nielen pre vegánov: Oživte svoje raňajkové či večerové menu


Večera:

Dusená treska s tekvicovými hranolčekmi

Budeme potrebovať:

  • 1 filet tresky
  • sušenú petržlenovú vňať
  • biele mleté korenie
  • soľ
  • olivový olej
  • 250 g tekvice hokkaido
  • mleté čierne korenie

Postup:

  1. Tresku posypeme bylinkami, okoreníme, osolíme a sprudka opražíme na lyžičke oleja z oboch strán.
  2. Podlejeme trochou vody, zakryjeme pokrievkou a dusíme na miernom plameni 10 minút.
  3. Tekvicu nakrájame na tenké hranolčeky, dochutíme korením, soľou, pridáme pár kvapiek oleja a premiešame. Preložíme na plech s papierom na pečenie a pečieme 15 minút pri 180 °C.
  4. Diétnu večeru môžeme doplniť celozrnnými suchármi.

Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame