Plánujete dovolenku na Slovensku? Máme prehľad najlepších miest na oddych a kvalitné jedlo

Štrbské pleso

Máme pre vás dokonalé miesta na slovenskú dovolenku (Zdroj: Freepik/vbaleha)

Dovolenková sezóna je v plnom prúde. Mnoho Slovákov sa aj vzhľadom na pandémiu a riziká spojené s cestovaním do zahraničia rozhodlo stráviť dni voľna doma na Slovensku. Návšteva rodičov, výlety do hôr, jaskýň či k priehradám cestujúcich častokrát prevedú naprieč Slovenskom po trase západ – východ. Manažérka bistra a ubytovania Moment, Slavomírou Raškovič  pripravila prehľad prevádzok, kde si aj po ceste vychutnáte kvalitné jedlo, príjemný personál, potrebný oddych a skvelú atmosféru.

Cesta je cieľ a v dovolenkovom móde by toto zlaté pravidlo malo platiť na sto percent. Slovensko je krásna krajina a okrem prírodných a historických unikátov ponúka návštevníkom aj chutnú gastronómiu. Dôležité je však poznať tie správne miesta, ktoré na dlhej ceste ponúknu naozaj kvalitné a chutné jedlo, príjemný personál aj chvíľku na oddych.

„Návštevníkom našich prevádzok chceme ponúknuť kvalitné jedlo a oddych aj na cestách. Zároveň si želáme, aby sa takýto prístup stával štandardom na celom Slovensku a budeme radi súčasťou pozitívnych zmien. Našim cieľom je, aby dovolenkári, turisti ale aj tranzitujúci cestujúci na trase východ – západ a späť nemuseli robiť kompromisy a mohli dopriať sebe aj svojim deťom kvalitné, chutné a zdravé jedlo aj keď sú mimo domova či overenej reštaurácie. Chceme, aby poznali miesta „po ceste“, na ktoré sa v tomto smere môžu spoľahnúť,“ vysvetľuje ciele iniciatívy Za slušné jedlo na cestách  jej zakladateľka Slavomíra Raškovič. Na základe vlastných profesionálnych skúseností aj spätnej väzby, ktorú denne dostáva od hostí cestujúcich na trase západ – východ ponúka tipy na miesta, kde sa určite oplatí zastaviť počas ciest po Slovensku.

Sýpka u Ludvíka

V štýlovom prostredí vychýrenej reštaurácie môžu návštevníci ochutnať domáce jedlá prevažne slovenskej, českej a maďarskej kuchyne. Kuchári sa tu radi vracajú k jednoduchým a tradičným jedlám, ktoré sme jedávali u našich starých mám. Dbajú na kvalitu a uprednostňujú suroviny od lokálnych dodávateľov, čo jedlám dodáva tú správnu chuť. V reštaurácii pečú vlastný chlieb, kváskové buchty a návštevníci si tu môžu zakúpiť domáce produkty ako paštéty, džemy a podobne. Sýpka u Ludvíka stojí v obci Báb v okrese Nitra hneď vedľa diaľnice.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Sýpka u Ludvíka (@sypkauludvika)

Salaš Krajinka

Útulná reštaurácia s autentickou vidieckou atmosférou sa nachádza v prostredí krásnej prírody dolného Liptova po ceste z Ružomberka smerom do Martina. Salaš na tomto mieste funguje od roku 1983 a chovu oviec sa venuje dodnes. Návštevníci tu môžu ochutnať špeciality slovenskej kuchyne a zažiť jedinečnú atmosféru starých bačov a pastierov, vidieť chov oviec a spracovania ovčieho mlieka tradičným ručným spôsobom. Počas návštevy je možnosť všetky výrobky ochutnať a zakúpiť si ich. Reštaurácia ponúka špeciality vlastnej výroby ako bryndzová polievka, vyprážaný ovčí syr, jahňací perkelt a mnoho iného.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Salas Krajinka (@salaskrajinka)

Koliba u sv. Krištofa

Len malý kúsok za Banskou Bystricou smerom na Donovaly stojí Koliba nesúca meno sv. Krištofa. Je situovaná na Uľanskej ceste neďaleko Starých hôr a Španej doliny. Reštaurácia s kozubom a grilom ponúka jedlá tradičnej slovenskej kuchyne, široký výber polievok a hotových jedál, ale uspokojí aj gurmánov pestrou ponukou typických slovenských špecialít. K zrubovej stavbe patrí letná terasa a rozsiahle parkovisko. Pri kolibe je možnosť zakúpiť rozličné dobroty vyrobené z ovčieho mlieka a ratolesti sa pobavia na detskom ihrisku.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Koliba u sv. Krištofa (@koliba_u_sv_kristofa)

Motorest Nemecká

Motorest Nemecká sa nachádza pri štátnej ceste č. 66 z Banskej Bystrice do Brezna. Cestujúcim poskytuje kvalitné stravovanie, ubytovanie a odpočinok už niekoľko desaťročí, čím sa zaraďuje medzi najstaršie a najznámejšie motoresty na Slovensku. Kuchyňa ponúka klasické chutné slovenské jedlá, pizzu a v pracovných dňoch aj denné menu. Obsluha je rýchla a príjemná, vnútorný priestor je veľký a reštaurácia má krytú v zime vykurovanú terasu. Na svoje si prídu tí, ktorým po ceste záleží aj na rozpočte. Vonku sa nachádza detské ihrisko. Parkovisko pojme prakticky neobmedzený počet automobilov. Nachádza sa tu bezbariérová toaleta pre vozíčkarov a telesne postihnutých a prebaľovací kútik.

Salaš SYREX – Zázrivá

Koliba sa nachádza v prostredí nad Zázrivou priamo pod Malým Rozsutcom. Ponúka špeciality zázrivskej kuchyne a vybrať si možno aj zo sezónnej ponuky. Na prípravu jedál používa čerstvé suroviny z vlastnej a miestnej produkcie. Návštevníci môžu okrem tradičných jedál ochutnať aj krčah pravej žinčice vyrobenej priamo salaši. Hostia si tu môžu pozrieť klasickú výrobu žinčice, čerstvého alebo údeného ovčieho syra. V predajni sa dajú zakúpiť všetky produkty z výroby salaša. Salaš SYREX je ideálne miesto na zastávku ak sa cestujúci chce vyhnúť Strečnu, ktoré vie byť komplikované.

 

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Simon Kopunec (@sajmon__)

Steakhouse Prešov

Prvý prešovský steak house bol vybudovaný na zelenej lúke vďaka myšlienke priniesť prešovskej gastronómii nový trend v podobe, ktorú ocenia nielen milovníci kvalitného a dobre pripraveného mäsa. V unikátnom prostredí steakhousu si môžu hostia pochutnať na steakoch a mäsových špecialitách, ktorých zárukou kvality je nielen čerstvosť surovín, ale aj zohratý tím skúsených kuchárov. Návštevníci tu nájdu pestrý výber šalátov, dezertov či sezónnych špecialít. To všetko v kombinácii s príjemnou atmosférou, o ktorú sa tu stará milý a ochotný personál. Reštaurácia má vlastnú záhradu aj terasu.

Moment bistro & ubytovanie

Štýlovo zrekonštruované Moment bistro & ubytovanie je sesterskou prevádzkou reštaurácie Gašperov mlyn, avšak v bistro štýle a bez potreby predošlej rezervácie. Kulinársky tím pod vedením šéfkuchára Jožka Brezu a Radovana Budzáka denne pripravuje chutné a kreatívne jedlá inšpirované tradičnou slovenskou, českou a stredoeurópskou kuchyňou. Kuchári tu pečú domáci kváskový chlebík. Prevádzka Moment bistro & ubytovanie je ľahko dostupná z výjazdu z diaľnice. Vstup do reštaurácie je bezbariérový a pohodlne tu prebalíte bábätko.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Tlačová správa
Odporúčame