S cviklou sa dá v kuchyni doslova čarovať. Sladkastá chuť a výrazná farba pristanú moderným i tradičným jedlám. Napríklad taký zemiakový šalát. Kto by si bez neho vedel predstaviť štedrú večeru či veľkonočné oslavy. Ak by ste ho ale chceli urobiť o niečo ľahší a rovnako dobrý, vyskúšajte cviklový variant so sladkými zemiakmi.
Budeme potrebovať:
- 4 menšie cvikle uvarené v šupke
- 4 vajíčka uvarené na tvrdo
- 2 bataty (sladké zemiaky)
- 2 mrkvy
- 1 veľkú cibuľu
- čierne korenie celé
- soľ
- 1 lyžicu trstinového cukru
- 2 lyžice octu
- pohár nakladaných uhoriek
- 300 g gréckeho jogurtu
- 3 lyžice plnotučnej horčice
- tekvicové semienka
- petržlenovú vňať
Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Šalát, ktorý zasýti a ešte je aj zdravý? Tento máte raz-dva a bez výčitiek!
Postup:

1. Sladké zemiaky, mrkvu a cibuľu očistíme a nakrájame na malé kocky.

2. Zeleninu dáme variť spolu s niekoľkými guľôčkami korenia, štipkou soli, cukrom a octom. Varíme do zmäknutia. Uvarenú scedíme a trocha nálevu odložíme bokom.

3. Medzitým ošúpeme cviklu a nakrájame na malé kocky.

4. Kyslé uhorky nakrájame na čo najmenšie kúsky.

5. Vajíčka pretlačíme cez sitko a dáme do misy k ostatným surovinám.

6. Nakoniec pridáme uvarenú, mierne vychladnutú zeleninu, jogurt a horčicu.

7. Všetko dobre premiešame aby sa chute prepojili. Na dochutenie použijeme zvyšok z nálevu a podľa potreby ešte dosolíme.

8. Cviklový šalát podávame ku hlavnému chodu alebo samostatne, posypaný tekvicovými semienkami a nasekanou petržlenovou vňaťou.
Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdieľať na