FOTORECEPT Ryba, ktorá sa uvarí bez tepla? Skúste túto lahôdku z Južnej Ameriky a ohúrte hostí!

Šalát ceviche, Fotorecept

Ceviche podávame s krekrami, tortilovými čipsami či varenými batátmi (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Ani vy si neviete predstaviť letnú dovolenku bez čerstvých plodov mora? Vyskúšajte tento fantastický osviežujúci šalát, ktorý pochádza z Latinskej Ameriky. Ceviche, cebiche, seviche alebo sebiche je perfektným spoločníkom na horúce letné dni alebo aj elegantným predjedlom.

Základ tvorí čerstvá morská ryba, ulovená ideálne v rovnaký deň. Použiť môžete čokoľvek od morského vlka cez makrelu, mečiara, mahi mahi či tresku, vyhýbajte sa však mastným rybám. Napríklad tuniakovi ceviche nesvedčí. Latinoameričania hovoria, že neexistuje jediný spôsob, ako pripraviť to pravé ceviche, preto ani neexistuje jedna ryba, ktorá je pre ceviche najlepšia.

V rôznych regiónoch narazíte na rôzne typy rýb, na kvalitné ceviche pritom potrebujete skutočne len čerstvú rybu. Na trhu si pýtajte filety, s vykosťovaním sa tak nebudete musieť babrať doma. Ceviche si môžete pripraviť aj z kúskov chobotnice či kreviet.

Najlepšie na celom recepte je, že morské plody nepotrebujete spracovať tepelne, všetku prácu za vás spraví limetová či citrónová šťava, ktorá rybu vďaka citrusovej kyseline „uvarí“. Potrebovať budete už len červenú cibuľu, paradajky, papriku, koreniny a koriander. Pridať môžete aj varenú kukuricu či batáty, čerstvú uhorku, papričky japenos, avokádo, cesnak či reďkovku. Ceviche je prosto šťavnatý kyselkavý a zdravý šalát, pri ktorého príprave sa fantázii medze nekladú.

Ceviche vám naservírujú kdekoľvek na pobreží Južnej Ameriky, v Peru, Mexiku, Čile či Kolumbii. Kyselkavý šalát si môžete pripraviť aj sami, recept je tak jednoduchý! Kúsky ryby stačí nechať pár desiatok minút v limetovej šťave, aby zbelela. Vtedy viete, že je pripravená na konzumáciu.

Potrebujeme (na 4 porcie)

  • 600 g čerstvej morskej ryby (vykostené filety)
  • 2 veľké zrelé paradajky
  • 6 limetiek
  • 1 zelenú alebo červenú papriku
  • 1 malú červenú cibuľu
  • 1 PL olivového oleja
  • tortilové čipsy
  • čerstvý koriander
  • soľ a korenie
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Pripravte si s nami jednoduché ale chutné špagety, ktorým zaručene neodoláte!

Postup

Šalát ceviche, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Filet z ryby nakrájajte na kocky o veľkosti 0,5 až 1 cm. Paradajky, cibuľu a papriku nakrájajte nadrobno.

Šalát ceviche, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Do zmesi pridajte čierne korenie a čerstvú limetovú šťavu. Poriadne premiešajte.

Šalát ceviche, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Pripravenú zmes zakryte a nechajte odstáť v chladničke 15 minút, kým kyselina rybu „neuvarí“.

Šalát ceviche, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Pridajte trošku soli, olivového oleja, nasekaného koriandra a jemne premiešajte.

Šalát ceviche, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Ihneď podávajte s krekrami, tortilovými čipsami či varenými batátmi. Dobrú chuť!

Šalát ceviche, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Sledujte náš Facebook

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame