Bazalka, tymian a oregano v tej najchutnejšej podobe: Prinášame vám tri voňavé recepty

Kurča s bylinkami

Tymian, oregano a bazalku si obľúbite vďaka ich nezameniteľnej vôni (Zdroj: GettyImages)

Opäť je tu čas byliniek. Možno ste si nimi práve skrášlili svoj balkón a možno ich máte na okne v kuchyni počas celého roka. Bylinky však nie sú len krásnou ozdobou, ale aj dôležitou súčasťou gastronómie. Jedlo dokážu pozdvihnúť a dodať mu výnimočnú chuť. Navyše majú aj priaznivé účinky na trávenie.

Niektorí môžu mať z používania byliniek v kuchyni strach, najmä ak nevedia, k čomu ktorá pasuje. Obavy však pokojne zahoďte a s chuťou sa pustite do experimentovania. Presvedčíte sa, že pridaním bylinky do jedla žiadnu chybu neurobíte.

Bazalka

Bazalka obsahuje vitamíny A, C a K, z minerálov je to najmä horčík, vápnik, draslík a železo. Ak si ju pridáte do jedla, zlepší vám metabolizmus, podporí trávenie a odstráni nafukovanie. Táto bylinka sa výborne hodí do cestovín, na pizzu aj k vajíčkam, rozumie si so syrom (najmä mozzarellou) i rajčinami. Skúste si ju pridať i k variacej sa ryži či zemiakom, budete prekvapení, ako ich osvieži.

Karotková polievka s bazalkou

Potrebujeme:

  • hrsť čerstvej bazalky
  • 500 g karotky
  • 400 g ošúpaných paradajok
  • zväzok mladej cibuľky
  • 1 cibuľu
  • 1 zemiak
  • 1 čajovú lyžičku mletého zázvoru
  • 1 čajovú lyžičku mletej červenej papriky
  • štipku muškátového orieška
  • štipku mletej škorice
  • 800 ml vody
  • 1 šálku kokosového mlieka
  • soľ

Postup:

Karotku, zemiak aj paradajky si pokrájame na malé kúsky. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a mladé cibuľky, mletý zázvor, červenú papriku, muškátový oriešok, soľ a vodu, a privedieme do varu.

Na menšom plameni varíme asi 30 minút, kým karotky nezmäknú. Potom rozmixujeme dohladka, pridáme kokosové mlieko a necháme prevrieť.

Podávame posypané posekanou bazalkou.


Mohlo by vás zaujať: Recept na dnes: Pečená panenka s voňavým tymianom a horčicovou omáčkou – bude hitom rodinného obeda!


Tymian

Tymian je nabitý vitamínmi (A, B, C) aj minerálmi (vápnik, draslík, fosfor, horčík, zinok, železo, kyselina listová). Má blahodarne účinky na zdravie. Pôsobí dezinfekčne, bojuje proti škodlivým baktériám, vírusom aj plesniam, priaznivo ovplyvňuje dýchacie cesty, upokojuje trávenie, osviežuje dych a je účinný aj v boji proti akné. V kuchyni výborne dochutí mäso, hydinu, ryby, ale aj zeleninu a pečené zemiaky. Pridať ho môžete do šalátov, polievok i omáčok, výborný je tiež k hríbom.

Bravčové na tymiane

Potrebujeme:

  • 300 g bravčového karé bez kosti
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšiu cibuľu
  • 2 lyžičky sladkej červenej papriky
  • 1/2 lyžičky štipľavej mletej papriky
  • 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
  • 1/2 lyžičky mletej rasce
  • 1 lyžičku čerstvého tymianu
  • 2 šálky vody
  • olej

Postup:

Umyté mäso pokrájame na kocky a vložíme do misky. Pridáme sladkú aj pálivú papriku, rascu, tymian, mleté čierne korenie, prelisovaný cesnak, a všetko spolu premiešame.

Necháme odstáť aspoň 30 minút. Zatiaľ si očistíme cibuľu, pokrájame ju nadrobno a opražíme na troche oleja.

Pridáme mäso a necháme ešte chvíľu opiecť. Prilejeme vodu a dusíme, kým mäso nezmäkne. Podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou.


Mohlo by vás zaujať: Oregano je viac ako len korenie: Pôsobí proti plesniam, zápalom aj kŕčom v bruchu


Oregano

Aj oregano patrí k bylinkám s liečivými účinkami. Vďaka obsahu vitamínov A, B, C, E a K, minerálnym látkam ako železo, vápnik, horčík a draslík, veľkému množstvu antioxidantov a omega 3 a 6 mastným kyselinám priaznivo ovplyvňuje imunitný systém a pôsobí preventívne v boji proti civilizačným ochoreniam. Pri dlhšom užívaní má dokonca aj antidepresívne účinky. Hodí sa prakticky ku všetkému – mäsu, syrom, šalátom, do nátierok, na zemiakové aj strukovinové jedlá, do polievky i na pizzu. Svojou nevtieravou chuťou dotvorí doslova každý pokrm, či už si zvolíte jednoduché zeleninové placky, alebo pečenú rybu.

Kuracie prsia so syrom feta a oreganom

Potrebujeme:

  • 4 kuracie prsia
  • 8 šampiňónov
  • 10 cherry paradajok
  • 100 g syra feta
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 5 vetvičiek oregana
  • lyžicu masla
  • 4 lyžice olivového oleja
  • mleté čierne korenie, soľ

Postup:

Kuracie prsia umyjeme, osušíme, osolíme a okoreníme. Potrieme ich olivovým olejom a na teflonovej panvici prudko opečieme z obidvoch strán.

Preložíme do pekáča, okoreníme oreganom, pridáme maslo, na plátky pokrájaný cesnak, očistené a na štvrtiny nakrájané šampiňóny a umyté cherry paradajky.

Pekáč vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme cca 15 minút. Nakoniec posypeme rozdrobeným syrom feta, pokvapkáme olivovým olejom a dopekáme približne 5 minút.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close