FOTORECEPT Mäsové guľky s lahodnou omáčkou: Nebudete sa ich vedieť dojesť, sú fantastické!

Mäsové guľky

Mäsové guľky majú jednoduchý postup, urobte si ich aj vy (Zdroj: unsplash.com/Emiliano Vittoriosi)

Ikonické mäsové guľky, s ktorými sa môžeme stretnúť v známom obchodnom dome s nábytkom, si získali srdcia ľudí v mnohých európskych krajinách. Skúsili sme ich aj my, s drobnou úpravou. Pripravte si ich spolu s nami.

Potrebujeme

  • 750 gramov mletého hovädzieho mäsa
  • 750 gramov mletého bravčového mäsa
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 250 gramov strúhanky
  • 3 vajíčka
  • 12 lyžíc mlieka
  • soľ
  • čierne mleté korenie
  • červenú mletú papriku
  • štipku mletej sušenej bazalky
  • olej

Na omáčku

  • 100 gramov masla
  • 80 gramov múky
  • 4 dcl vody
  • 1 hovädzí bujón
  • 1 zeleninový bujón
  • 1 smotana na varenie
  • 4 ČL sójovej omáčky
  • 3 ČL dijonskej horčice

Postup

Postup je veľmi jednoduchý. Mäso zmiešame a pridáme k nemu nakrájanú cibuľu a nakrájaný cesnak. Poriadne premiešame.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

K zmesi pridáme vajíčka a koreniny. Opäť poriadne premiešame.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Teraz do zmesi pridáme strúhanku a mlieko. Tak ako predtým, aj teraz všetko premiešame, aby sa ingrediencie spojili.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Zo zmesi vytvarujeme gulôčky, ktoré dáme aspoň na 30 minút do chladničky. Vďaka tomu budú držať tvar. Potom pomaly opekáme na oleji. Tu to však nekončí. Po prvotnom vyprážaní sa guľky ešte cca 30 minút dopekajú v rúre na 180 stupňov.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Medzitým si urobíme omáčku. Maslo rozpustíme v hrnčeku a pridáme k nemu múku. Postupne zalejeme vodou s bujónom, pridáme smotanu, sójovú omáčku a horčicu. Povaríme zhruba 5 až 10 minút a necháme zhustnúť.

(Zdroj: Plnielanu.sk/MZ)

Guľôčky môžeme podávať s varenými zemiakmi. Dobrú chuť!

(Zdroj: unsplash.com/Emiliano Vittoriosi)

Aké sú top kúpele na Slovensku? Porovnali sme ich za vás v tomto článku

Zdroj: plnielanu.sk/MZ
Odporúčame