FOTORECEPT Urobte si cestoviny inak: Lasagne so špenátom, pestom a šunkou

Lasagne, Fotorecept

Lasagne so špenátom, pestom a šunkou zachutia aj vám (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Vedeli ste o tom, že názov tejto obľúbenej talianskej pochúťky pochádza v skutočnosti zo starovekého Grécka? Slovko „lasagne“ je odvodené od slova „loganon“, ktorým naši európski predkovia označovali prvé formy cestovín. Pred stáročiami išlo o ploché vrstvy cesta, nakrájané na tenké plátky.

Dnešné lasagne majú s „loganonom“ spoločného málo, hoci dochované písomné zmienky zo starovekého Ríma prezrádzajú, že domáci už vtedy obľubovali podobnú lahôdku „lasanum“. Taliani týmto slovom pôvodne označovali predmet, v ktorom cestoviny servírovali. Časom si ho však prisvojila práve navrstvená cestovinová dobrota.

Lasagne už dávno prerástli hranice Talianska, kde ich štandardne pripravujú na tisíc spôsobov s omáčkou známou ako bešamel. Čo región, to iný recept. Napríklad v Neapole sú obľúbené „Lasagna di Carnevale“ s bešamelom z miestnych klobások, mäsových guličiek, vajíčok na tvrdo, ricottou či mozzarellou a s neapolským ragú. Mimochodom, práve stredoveký Neapol bol svedkom zrodu prvých lasagní. Zdá sa, že ich sem priniesli starogrécki usadlíci.

Prvá zmienka o lasagniach sa datuje do 14. storočia, kedy miestna kuchárska kniha radila navrstviť medzi cestoviny čerstvé paradajky. S revolučným nápadom s paradajkovou omáčkou prišiel ďalší neapolský receptár zo začiatku 19. storočia. Okrem kvalitnej cestoviny je srdcom lasagní omáčka. Ak ju nepripravíte správne, bude mať pachuť múky a hrudkovitú konzistenciu. My sme si pre vás pripravili overený recept, vďaka ktorému bešamel zvládnete ľavou zadnou.


Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Pravé lasagne s mletým mäsom: Budete ich chcieť variť každý deň!


Potrebujeme (8 porcií)

  • 16 plátkov lasagní
  • 300 g šunky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • 1 l mlieka
  • 80 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g parmezánu
  • 90 g bazalkového pesta
  • 3 PL ovsených vločiek
  • 1 balenie mrazeného listového špenátu
  • olivový olej
  • bobkový list
  • soľ a čierne korenie
  • muškátový oriešok
Lasagne, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Mohlo by vás zaujať: FOTORECEPT Talianske lasagne po našom: Sezónne dobroty stačí navrstviť a šupnúť do rúry, výsledok vám vyrazí dych!


Postup

V hrnci opečte na olivovom oleji cibuľu do sklovita. Pridajte špenát a zmes poduste pod pokrievkou. Občasne miešajte, aby sa zo špenátu odparila voda. Zmes potom zahustite mletými vločkami, jemne osoľte, okoreňte a dochuťte cesnakom.

Lasagne, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Začnite s varením bešamelu. V hrnci si pripravte zápražku — rozpustite maslo a poriadne ho vymiešajte s múkou. Do ďalšieho hrnca vylejte mlieko, pridajte bobkový list, čierne korenie a cibuľu pokrájanú na štvrťky. Mlieko občasne miešajte, kým neprejde varom.

Lasagne, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Zápražku nechajte vychladnúť. Následne k nej na miernom plameni cez sitko pomaly prilievajte mlieko a miešajte ďalších 15 – 20 minút, aby bola omáčka hladká. Bešamel potom odstavte z ohňa, jemne osoľte, okoreňte a vmiešajte doň parmezán.

Lasagne, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Začnite s vrstvením lasagní. Na dno nádoby na pečenie vylejte trošku bešamelu, naň presuňte plátky lasagní a následne ďalšiu tenkú vrstvu bešamelu. Pridajte nakrájanú šunku a na ňu zase navrstvite špenát pokvapkaný pestom. Ďalšou vrstou budú lasagne. Takto striedajte vrstvu po vrstve: bešamel, šunka, špenát, pesto, lasagne až po vrch pekáča.

Lasagne, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Poslednou vrstvou bude bešamel a sem-tam lyžica špenátu. Vrch ešte posypte zvyškom parmezánu a lasagne zapečte v rúre rozohriatej na 180 stupňov asi 30 minút. Pred servívorovaním pokvapkajte troškou pesta. Dobrú chuť!

Lasagne, Fotorecept
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Tip na záver: So soľou buďte pri tomto recepte opatrní. Myslite na to, že pesto aj parmezán sú sami o sebe veľmi slané.

Lasagne, Fotorecept
Plnielanu.sk/Pedro



Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame