Nedávno sa mi dostal do rúk vzácny úlovok. Od starkej som dostala čerstvý kus mäsa z poctivo odchovanej domácej morky. Čo s ním ale urobiť? Receptov je veľa, no ja som hľadala niečo jednoduché, rýchle a netradičné. Keď som pohľadom zavadila o pohár so sušenými slivkami, nápad bol na svete. Jemná morčacina, zvýraznená chuťou prosciutta, doplnená sladkými slivkami nemôže byť zlá kombinácia. A veru nebola. Morčacia roláda s prociuttom a slivkami chutí tak dobre, ako vyzerá.
Budeme potrebovať:
- 500 g morčacích pŕs
- mleté čierne korenie
- 100 g sušených sliviek
- 5 plátkov prosciutta
- olivový olej
- soľ
Mohlo by vás zaujať: Máte chuť na zmenu? Vyskúšajte 3 chutné a šťavnaté recepty z mletého mäsa
Postup:
1. Na roládu budeme potrebovať pekný kus morčacích pŕs v celku. Mäso umyjeme, vysušíme a naklepeme tĺčikom na mäso. Snažíme sa získať tvar obdĺžnika.
2. Pripravené mäso jemne okoreníme, osolíme a prekryjeme plátkami prosciutta. Do stredu rozložíme sušené slivky, ktoré boli niekoľko hodín namočené vo vode.
3. A ide sa rolovať. Vonkajšie okraje zahneme dovnútra a mäso rolujeme z pozdĺžnej strany. Jemne pritláčame rukami, aby nám slivky neutiekli von. Rolku spevníme ihlicami na mäso, špáradlami alebo ju jednoducho previažeme obyčajnou niťou.
4. Na panvici rozpálime olej a rolku sprudka opečieme zo všetkých strán.
5. Opečené mäso preložíme do zapekacej misy a podlejeme výpekom s trochou vody. Spoločne s mäsom môžeme pripraviť aj prílohu. Skvelé sú napríklad zeleninové hranolčeky z mrkvy a koreňa zeleru.
6. Zapekaciu misu dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 minút. Zhruba o 25 minút máme hotovo. Rolku necháme mierne vychladnúť, nakrájame na kolieska a podávame s pečenou zeleninou, preliatou výpekom. Komu by sa málilo, môže k roláde servírovať krémovú zemiakovú kašu.
Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní