FOTORECEPT Gaštanový koláč poteší vašu líniu: Blesková príprava, úplne bez múky – a tá chuť!

Gaštanový koláč

Gaštanový koláč vám vylepší deň (Zdroj: GettyImages)

Aj vy máte s príchodom jesenných dní chuť na niečo dobré, čo vyslovene patrí k tomuto ročnému obdobiu? Aj v prípade, že pečené gaštany veľmi nemusíte, gaštanový koláčik stojí za vyskúšanie. Je neuveriteľne jednoduchý, vďaka absencii múky bezlepkový, a tá chuť vás zaručene dostane! Už si k nemu stačí len urobiť teplý čaj alebo kávu, zapáliť sviečku a usadiť sa s priateľmi, rodinou, pri dobrom filme či knihe.

Potrebujeme:

  • 250 g gaštanového pyré (môže byť už s cukrom)
  • rumovú esenciu
  • 4 vajcia
  • hrsť vlašských orechov
  • 50 g horkej čokolády
  • 30 ml smotany na šľahanie

Mohlo by vás zaujať: Gaštany sú skvelá jesenná pochúťka: Vyskúšajte niektorú z týchto sladkých dobrôt!


Postup:

  1. Vlašské orechy si pomelieme nahrubo.

    Gaštanový koláč, Fotorecept
    (Zdroj: Plnielanu.sk/Mirka)
  1. Žĺtka oddelíme od bielkov a vymiešame s rozmrazeným gaštanovým pyré elektrickým mixérom dohladka. Pridáme pár kvapiek rumovej esencie a primiešame orechy.

    Gaštanový koláč, Fotorecept
    (Zdroj: Plnielanu.sk/Mirka)
  1. Osobitne vyšľaháme sneh z bielkov a štipkou soli. Musí byť tuhý, čo veľmi ľahko zistíme tak, že nádobu zodvihneme a obrátime hore dnom. Ak nevyteká a drží na mieste, je akurát.

    Gaštanový koláč, Fotorecept
    (Zdroj: Plnielanu.sk/Mirka)
  1. Vareškou sneh po častiach jemne vmiešame ku gaštanovej zmesi.

    Gaštanový koláč, Fotorecept
    (Zdroj: Plnielanu.sk/Mirka)

Mohlo by vás zaujať: Voňavé gaštany na tanieri: Vyskúšajte fit koláč bez múky alebo krémovú polievku


  1. Malý plech alebo zapekaciu formu vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme. Vlejeme cesto a dáme piecť do rúry rozohriatej na 180 ºC približne na 20 minút. Či je koláč upečený, zistíme pomocou špajdle.

    Gaštanový koláč, Fotorecept
    (Zdroj: Plnielanu.sk/Mirka)
  1. Po vytiahnutí z rúry necháme koláč vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme polevu. Vo vodnom kúpeli zohrejeme smotanu a tesne pred bodom varu odstavíme. Vsypeme nadrobno nasekanú čokoládu a miešame, kým sa čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká hmota.

    Gaštanový koláč, Fotorecept
    (Zdroj: Plnielanu.sk/Mirka)
  1. Vychladnutý koláč potrieme čokoládovou polevou, môžeme dozdobiť orechmi. V chladničke necháme aspoň na hodinu stuhnúť a môžeme podávať, ideálne s kopčekom šľahačky.

    Gaštanový koláč, Fotorecept
    (Zdroj: Plnielanu.sk/Mirka)

Dobrú chuť!


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame