Vegeta je už tak trocha retro a predsa stále vylepšuje chuť tradičných aj moderných jedál. Avšak oproti našim starým mamám máme k dispozícií viac informácií o určitých zložkách, ktoré vegeta obsahuje a môžu uškodiť zdraviu.
Ak ste dali vegete zbohom a uprednostňujete možno menej chutné, no zdravšie varenie bez zvýrazňovačov chuti, máme pre vás tip na zdravé dochucovadlo. Základný recept sme vylepšili o prísadu, ktorá pridá dá vegete nový rozmer. Ste zvedaví, v čom spočíva naše tajomstvo?
Potrebujeme
- mrkvu
- petržlen s vňaťou
- zeler s vňaťou
- cesnak
- vňať ligurčeku
- soľ
- práškový cukor
- lahôdkové droždie
- kurkumu
Postup
Dobrá vegeta nie je ani tak o množstve jednotlivých druhov zeleniny ako o správnom pomere sušenej zeleninovej zmesi s ostatnými prísadami. My sme použili, čo bolo doma – 2 mrkvy, 1 petržlen, kúsok zeleru a hlavičku cesnaku. Zeleninu očistíme, umyjeme, osušíme a nakrájame na tenké plátky. Vňať stačí iba opláchnuť a striasť z vody. Takto pripravenú zeleninu usušíme v sušičke alebo v teplovzdušnej rúre. Ak nás nič nesúri a počasie praje, môžeme sušiť aj na radiátore alebo prirodzene na slnku.
Usušenú zeleninu rozmixujeme. Na tento účel sa osvedčil elektrický mlynček na kávu. Zmes odvážime a pridáme rovnaké množstvo soli. Potom prisypeme práškový cukor, ktorý by mal predstavovať 10 % z výslednej váhy.
A konečne čerešnička na torte a sľúbená tajná prísada – lahôdkové droždie. Lahôdkové droždie je skvelá ingrediencia na dochucovanie jedál. Obľube sa teší najmä vo vegánskej kuchyni, no jemná syrová chuť ozvláštni aj mäsitý chod. Navyše obsahuje bielkoviny, vitamíny skupiny B a vzácne aminokyseliny. Droždie pridávame podľa chuti. My sme začali jednou lyžicou a skončili pri troch. Ešte trocha kurkumy pre krajšiu farbu a sme nadmieru spokojní.
Hotovú vegetu presypeme do sklenenej nádoby a schováme na suché tmavé miesto. Pri správnom skladovaní vydrží pokojne do budúcej zeleninovej sezóny.
Zdieľať na