Keď na záhrade vyrastie veľká tekvica, okamžite sa naskytne viacero spôsobov, ako ju zužitkovať. Prvá, jednoduchá možnosť je prívarok. Tekvicový prívarok sa bežne zahusťuje zátrepkou z masla, múky a smotany. V tom našom však chuť a konzistenciu vylepší kyslá smotana. Vyskúšajte rýchly recept na lahodný prívarok bez múky.
Potrebujeme:
- 1 kg tekvice
- 1 cibuľu
- 400 g kyslej smotany
- 1 lyžicu masla
- olej
- muškátový orech
- mletú rascu
- čierne mleté korenie
- soľ
- štipku cukru
- petržlenovú alebo zelerovú vňať
Postup:
Tekvicu ošúpeme, rozkrojíme, vydlabeme dužinu a postrúhame nahrubo. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno.
Vo väčšom hrnci rozpálime primerané množstvo oleja, na ktorom speníme cibuľu. Pridáme postrúhanú tekvicu, mletú rascu, znížime teplotu a dusíme asi 10 minút pod pokrievkou do zmäknutia. Ak tekvica pustila veľa šťavy, časť zlejeme, aby nebol prívarok riedky.
Kyslú smotanu premiešame so štipkou cukru a vmiešame do odstavenej tekvice. Cukor zabráni, aby sa smotana zrazila. Zjemníme maslom a dochutíme muškátovým orechom, korením, soľou a nasekanými bylinkami.
Prívarok máme hotový. Môžeme podávať s uvareným vajcom a ako prílohu už zvolíme, čo máme radi – čerstvý chlieb, maslové halušky, cestoviny či varené zemiaky.
Dobrú chuť!
Zdieľať na