Pôvod cesnakovej polievky možno vystopovať do Španielska, kde ju poznajú ako „sopa de ajo“. Predpokladá sa, že pochádza z oblasti Castilla y Leon, kde sa cesnaku mimoriadne darilo a miestne kuchárky ho rady a hojne používali pri varení.
Ako to už býva, cesnaková polievka bola pôvodne roľnícke jedlo, ktoré sa pripravovalo z jednoduchých ingrediencií: z chleba, cesnaku, vody, papriky a korenín. Šlo o výživný, sýty, ale aj zdravý pokrm, ktorý domáci pripravovali z ľahko dostupných ingrediencií.
Časom sa recept na „cesnačku“ v krajine jej pôvodu vyvíjal, keď miestni experimentovali s ďalšími prísadami, napríklad vajíčkami, šunkou i salámou chorizo. Cesnaková polievka je dnes populárna (nielen) v celom Španielsku, ale aj Európe. Okrem lahodnej chuti je známa aj svojimi zdravotnými benefitmi.
Cesnak je totiž silný antioxidant a bolo preukázané, že má protizápalové vlastnosti a navyše posiľnuje imunitu. Taktiež sa verí, že posilňuje zdravie srdca a pomáha znižovať hladinu cholesterolu. S naším overeným receptom zvládnete pripraviť jednoduchú cesnakovú polievku aj vy, hotová bude za necelú polhodinku. Poďme na to.
Potrebujeme (na 6 porcií)
- 1,5 až 2 hlávky cesnaku
- 6 zemiakov
- 3 lyžice masla
- 200 g tvrdého syra (napríklad eidam, ale pokojne použite aj mozarellu)
- 1 l vriacej vody
- 1 PL olivového oleja
- 1 bobkový list
- 1 ks čerstvej (alebo aj staršej) bagety či iného pečiva
- soľ a čierne korenie
Postup
Vo väčšom hrnci rozpustite maslo. Pridajte na kocky pokrájané zemiaky a smažte 5 až 7 minút do zlatista. Strúčiky cesnaku ošúpte a dajte do hrnca, pridajte bobkový list a osoľte a okoreňte podľa chuti. Zmes zalejte litrom vriacej vody a nechajte variť 15 až 20 minút, až kým nebudú zemiaky mäkké.
Následne vyberte bobkový list a polievku rozmixujte.
Cesnakovú polievku podávajte horúcu. Syrom môžete vystlať hlboké taniere alebo ho nasypať nastrúhaný na polievku. Na panvici s trochou olivového oleja opečte bagetku a pridajte do polievky. Pre lepšiu chuť bagetku potrite čerstvým cesnakom. Dobrú chuť!
Zdieľať na
Zdieľaní