FOTORECEPT Skúste tradičnú babu: Milovníci zemiakov a slaninky si prídu na svoje!

Zemiaková baba

Zemiakovú babu si pripravíte z ľahko dostupných surovín (Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Zemiakové placky, haruľa či baba: Vedeli ste, že nejde o ten istý recept!? Zemiaková baba je pochúťka starých mám, ktorú tradične pripravujeme so slaninou a bryndzou či kyslou kapustou. Zemiaková baba tak nie je iba obyčajnou prílohou zo zemiakov, ide o sýte a plnohodnotné hlavné jedlo. S naším overeným receptom zvládnete túto polozabudnutú klasiku aj vy!

Zemiaky sa do Európy dostali koncom 16. storočia a zanedlho sa stali základom miestneho jedálnička. Asi vás neprekvapí, že samotný recept na zemiakovú babu inšpirovali zemiakové placky, vo svete známe ako latkes či rösti. Tradične ide o zmes strúhaných zemiakov s cibuľou, múkou, vajcami a koreninami. Pôvod placiek možno vystopovať do východnej Európy, konkrétne Poľska, Ukrajiny a Bieloruska.

V židovskej kuchyni poznajú placky ako „latkes“, ide o tradičné jedlo podávané počas Chanuky. Židia ho jedia s kyslou smotanou, jablkovým pyré či údeným lososom. V Nemecku sú placky známe pod názvom „Kartoffelkuchen“ a domáci ich obľubujú hlavne v zime. Vo Švajčiarsku by ste tento pokrm našli pod názvom „rösti“. Pôvodne raňajkové jedlo sa z Bernu rozšírilo do celej krajiny a obľube sa teší dodnes.

Pokrmy zo zemiakov si zamilovali ľudia po celom svete a asi vás neprekvapí, že všade (vrátane našej rodnej hrudy) poznajú skôr zemiakové placky. Na zemiakovú „babu“ sa akosi pozabudlo — možno preto, že bryndzu mimo strednej Európy veľmi nepoznajú.

Podstatné je, že toto zabudnuté jedlo starých materí si teraz môžete jednoducho pripraviť podľa nášho overeného receptu. Recept samozrejme nie je písmo sväté a „znesie“ všakovaké koreniny, ale aj prísady ako strúhanú cuketu či mrkvu. Namiesto tradičných zemiakov môžete vyskúšať aj ich zdravšiu verziu, batáty a namiesto slaninky možno použiť aj klobásku či údené mäso.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
FOTORECEPT na sladkú maškrtu: Banánovo-makové lievance sa hodia na raňajky aj ako koláč ku kávičke

Potrebujeme (na 6 porcií)

  • 1 kg zemiakov
  • 1 veľkú cibuľu
  • 300 g prerastenej údenej slaniny
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 PL bravčovej masti
  • 120 g hladkej múky
  • majorán
  • soľ a čierne mleté korenie
(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Postup

Slaninku a cibuľku si nakrájajte a opražte na rozpálenej panvici. Masťou vymastite pekáč.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Kým sa mäsko roztápa, očistite zemiaky a cesnak a následne ich postrúhajte na jemnom strúhadle.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Do zmesi pridajte do zlatava opečenú slaninku s cibuľkou, múku, soľ, korenie a majorán podľa chuti. Všetko spolu poriadne premiešajte.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Všetko „vysypte“ na vymastený plech. Pečte v rúre 45 minút až hodinu na 190 stupňov, až kým „baba“ nebude zlatavá.

(Zdroj: Plnielanu.sk/Pedro)

Pekáč vyberte z rúry, pokrájajte na kúsky a podávajte so zákvasom či cmarom. Skvelou prílohou je aj bryndza vyšľahaná s pažítkou a kyslou smotanou, alebo aj kyslá kapusta. Dobrú chuť!
 Sledujte náš Facebook

Odporúčame