Vychutnajte si čerstvý hrášok: Okrem toho, že skvelo chutí, prináša telu aj množstvo živín

Konzumácia hrášku má veľa pozitívnych účinkov na zdravie (Zdroj: Unsplash/Catia Climovich)

Sezóna sladkého čerstvého hrášku sa pomaly rozbieha a mnohí jeho kúpe neodolajú. Veď hrášok sa hodí skoro do všetkého a navyše je pochúťkou sám o sebe, len tak zo strukov. Vedeli ste však, že konzumácia tejto strukoviny prináša telu množstvo zdravotných benefitov? Prečítajte si o nich v našom článku.

Zdroj vlákniny aj železa

Nielen čerstvý, ale tiež mrazený, zaváraný či sušený hrach obsahuje veľa výživných látok. Pokiaľ však chcete uschovať všetky jeho nutričné benefity, je najlepšie jesť hrášok čerstvý alebo ho len zľahka podusiť či povariť. Hrach má nízky obsah kalórií, nasýtených tukov, cholesterolu a soli a aj preto patrí medzi veľmi zdravé potraviny.

Hrach je skvelým zdrojom bielkovín, čo z neho robí vhodnú alternatívu k živočíšnym bielkovinám vo vegetariánskej či vegánskej strave. Plody sú bohaté aj na železo, čiže rovnako predstavujú dobrú alternatívu k živočíšnym zdrojom tohto prvku. Železo podporuje vznik červených krviniek, ktoré roznášajú do tela kyslík.

Všetky druhy hrášku obsahujú množstvo vlákniny, ktorá dokáže zlepšiť zdravie tráviaceho traktu. Strava sa vďaka vláknine ľahšie vylúči a nebudete mať problémy so zápchou. Výskum z roku 2020 navyše potvrdil, že účastníkom sa po zaradení hrášku do stravy zvýšil počet dobrých črevných baktérií.

Čerstvý hrach si uchováva najviac výživných látok (Zdroj: Unsplash/David Trinks)

Nižšie riziko vzniku rakoviny a srdcových ochorení

Okrem toho má hrášok aj nízky glykemický index. To znamená, že po jeho konzumácii nestúpne v tele rýchlo hladina cukru v krvi. Práve takéto potraviny sú vhodné na stabilizovanie krvného cukru u ľudí, ktorí trpia cukrovkou. Zároveň tak znižujú riziko vzniku obezity a cukrovky.

O antioxidantoch je známe, že môžu ochrániť telo pred vznikom rakoviny. A práve hrášok je ich bohatým zdrojom. Štúdia z roku 2017 zistila, že vysoké hladiny fytochemických látok, vrátane izoflavónov, lecitínov a saponínov v hrášku dokázali predísť riziku vzniku rakoviny aj spomaliť jej nástup.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Dlhé sedenie telu neprospieva: Poznáme jeho dopady na zdravie, toto s vami urobí!

Ľudia, ktorí konzumujú veľa zeleniny, vrátane hrášku, majú nižšie riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Hrach obsahuje množstvo vlákniny, rastlinných bielkovín a draslíka, ktoré napomáhajú znížiť krvný tlak, hlavne u ľudí stredného veku. A keďže je hrach vhodnou potravinou na prevenciu obezity – jednej z príčin rozvoja srdcových ochorení – znižuje možnosť vzniku týchto ochorení ešte viac.


Doprajete si aj vy počas sezóny čerstvý hrášok?

Zdroj: plnielanu,sk, medicalnewstoday.com
Odporúčame