Pozor na nepasterizované šťavy: Jablkový mušt by vám mohol spôsobiť zdravotné problémy

Pri konzumácii jablkového muštu si dávajte pozor (Zdroj: Freepik/KamranAydinov)

Ovocné šťavy mnohí z nás považujú za skvelý zdroj vitamínov. Ak ste ich pravidelným konzumentom, mali by ste zvážiť to, po akej šťave siahnete. Nepasterizované výrobky by mohli predstavovať riziko radu zdravotných problémov a to aj v prípade, že boli skladované správne.

Obľúbený mušt

Ak ste milovníkom jablkového muštu, majte sa na pozore. Niektoré výrobky by mohli spôsobiť, že vám bude po nich zle. Dávajte si pozor už pri výbere produktu v obchode a všímajte si znaky, ktoré by mohli hlásiť potenciálnu nákazu výrobku.

Ako uviedol portál CBS News, zdravotne najbezpečnejší je mušt, ktorý ste si vyrobili doma z čerstvých jabĺk, prípadne ste si ho kúpili ako hotový produkt. Dôležité je, aby mal zlatistú farbu. Tmavšie nápoje by mohli byť znakom toho, že výrobok nebol filtrovaný a ani pasterizovaný – výrobca totiž nie je povinný tento proces urobiť aj napriek tomu, že nápoj bez úpravy môže obsahovať nebezpečné baktérie.

Varovné etikety

V prípade, že si kúpite takýto výrobok, odborníci odporúčajú, aby ste ho doma aspoň na minútu prevarili, čím znížite riziko možnej nákazy. Organizácia FDA dokonca v Spojených štátoch amerických vyzýva spotrebiteľov, aby sledovali etikety na výrobkoch.

Požadujú, aby etikety niesli varovanie o tom, že „výrobok nie je pasterizovaný a preto môže obsahovať škodlivé baktérie, ktoré môžu spôsobiť závažné ochorenia u detí, starších osôb ako 65 rokov, tehotných žien a ľudí s oslabeným imunitným systémom.“

Nevyhadzujte ho

Ak sa už u vás doma ocitol výrobok, ktorý je nepasterizovaný, určite ho nevyhadzujte. Ako sme už vyššie spomínali, postačí aj obyčajné prevarenie – tepelnou úpravou zabijete škodliviny. Dôležité je, aby pred konzumáciou a dodatočnou pasterizáciou bol nápoj skladovaný v správnych podmienkach.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Konzumujete ovocie so šupkou? Vedci vyzdvihujú benefit tohto konania

Vhodné je skladovanie na chladnom tmavom mieste, čo platí v prípade kupovaných, ale aj domácich, výrobkov. Pokiaľ si pripravujete mušt čerstvý, dbajte na hygienu pri práci – dôkladne si umyte ruky, ovocie a aj pracovné nástroje, ktoré budete používať.

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, cbsnews.com, FDA.gov
Odporúčame