Chcete schudnúť a po šiestej nejete? Nový výskum má zaujímavé výsledky – nemusí to mať žiadny efekt!

žena odmieta koláč

Snažíte sa schudnúť a nejete po šiestej? (Zdroj: Freepik/shisuka)

Určite aj vy dobre poznáte pravidlo, „ak chcete schudnúť, po šiestej už nejesť“. Tento prístup sa nazýva „časovo obmedzené jedenie“. Nová štúdia otestovala, či takýto prístup pri nízkokalorickej diéte, viedlo k väčšej strate hmotnosti v porovnaní s jednoduchým dodržiavaním nízkokalorickej diéty.

Sledovaných bolo 139 dospelých, ktorých priemerná hmotnosť bola 88 kilogramov a vek 32 rokov. Účastníci boli rozdelení do dvoch skupín. Dodržiavali buď nízkokalorickú diétu, ktorá znížila ich obvyklý denný energetický príjem o 25 percent, alebo rovnakú nízkokalorickú diétu s pridaním časového obdobia, počas ktorého mohli jesť v osemhodinovom intervale od 8:00 do 16:00.

Podmienky výskumu

Obom skupinám v tomto výskume bola poskytnutá veľká podpora, aby dodržiavali diétu s obmedzením kilokalórii. Prvých šesť mesiacov dostali jeden kokteil nahradzujúci jedno jedlo denne, aby sa uľahčilo dodržiavanie obmedzenia kalórii a pomohlo zlepšiť dodržiavanie diéty.


Mohlo by vás zaujímať: Lekár Boris Bajer hovorí, že diéty by mali byť zakázané: Ak chcete skutočne schudnúť, skúste toto!


Počas 12 mesiacov dostali aj poradenstvo v oblasti stravovania od vyškolených zdravotných trénerov. Dostali brožúry s informáciami o stravovaní, ktoré obsahovali rady o veľkosti porcií a vzorových jedálnych lístkoch. Boli vyzvaní, aby vážili potraviny, aby sa zlepšila ich presnosť pri vykazovaní príjmu kilokalórii, a museli si viesť denný denník s fotografiami zjedených jedál a času pomocou študijnej aplikácie.

Výsledky sú prekvapivé

Výsledky ukázali, že po jednom roku ľudia v oboch skupinách stratili 7-10 percent svojej pôvodnej telesnej hmotnosti. Kým nízkokalorická skupina schudla v priemere 6,3 kilogramu, nízkokalorická a časovo obmedzená skupina schudla 8 kilogramov. Aj keď medzi skupinami bol rozdiel 1,8 kilogramu, nebol to štatisticky významný rozdiel. Účastníci v oboch skupinách mali tiež lepšiu hladinu cukru v krvi a tukov v krvi a zlepšili sa citlivosť na inzulín, ale medzi skupinami opäť neboli žiadne významné rozdiely.

Vedci tiež uviedli, že v Číne, kde výskum prebiehal, sa najväčšie jedlo dňa zvyčajne konzumuje uprostred dňa, podobne ako u nás. Znamená to nebolo ovplyvnené časovým obmedzením. V krajinách, kde je večerné jedlo najväčšie alebo ľudia maškrtia celý večer, môže byť časové obmedzenie stále prospešným spôsobom, ako znížiť príjem.



Zdroj: plnielanu.sk, sciencealert.com
Odporúčame