Zahrnutie primeraného množstva olivového oleja do stravy môže pomôcť znižovať riziko vzniku cukrovky druhého typu a podporiť kondíciu srdca prostredníctvom priaznivejšieho krvného tlaku, obmedzovania zápalov a regulácie hladín cholesterolu. Poukázal na to Odbor podpory zdravia a výchovy k zdraviu Úradu verejného zdravotníctva SR.
Aká je odporúčaná denná dávka olivového oleja?
„Priaznivé účinky olivového oleja sú spôsobené najmä vysokým obsahom prospešných mononenasýtených mastných kyselín a polyfenolov (antioxidantov),“ dodal ÚVZ. Olivový olej je podľa odborníkov dobré konzumovať najmä v kombinácii s čerstvou zeleninou.
Olivový olej obsahuje viac ako 200 antioxidačných rastlinných zlúčenín, vrátane polyfenolov, o ktorých výskumy naznačujú, že pomáhajú zmierniť zápal v tele. O zápale sa predpokladá, že prispieva k mnohým chronickým stavom od srdcových chorôb cez cukrovku 2. typu až po Alzheimerovu chorobu.
Štúdia z roku 2023 publikovaná v European Journal of Clinical Nutrition zistila, že ľudia, ktorí konzumovali denne 1 a ½ polievkovej lyžice extra panenského olivového oleja mali o 57 % nižšie riziko úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia v porovnaní s tými, ktorí nejedli žiaden extra panenský olivový olej. Zaujímavé je, že konzumácia rovnakého množstva bežného olivového oleja túto výhodu nepotvrdila. Z výsledkov tiež vyplýva fakt, že denne netreba skonzumovať veľké množstvo, aby sa preukázali jeho zdravotné účinky.
Rastlinné oleje sú dôležitou súčasťou stravy
Odborníci radia takisto využívať v strave aj iné oleje s prospešnými vlastnosťami. „Vo všeobecnosti dávajte prednosť nenasýteným tukom (repkový olej, olivový olej, slnečnicový olej, kukuričný olej alebo sezamový olej) namiesto nasýtených tukov (živočíšny tuk, kokosový olej alebo palmový olej),“ ozrejmili. Z pohľadu rozmanitosti je podľa nich ideálna pestrá obmena rastlinných olejov, napríklad repkový – olivový – slnečnicový. Oleje sú prirodzene prítomné aj v orechoch, semenách, olivách či napríklad avokáde.
Rastlinné oleje sú dôležitou súčasťou zdraviu prospešnej výživy, pretože poskytujú esenciálne mastné kyseliny. „Rastlinné oleje si aj napriek spomínaným prospešným vlastnostiam do stravy pridávajte iba v malých množstvách – primeraná porcia pre zdravú dospelú osobu je ekvivalent jednej čajovej lyžičky denne,“ dodali odborníci z ÚVZ.
Zdieľať na