Kuchyňu považujeme za srdce domova. Schádza sa v nej celá rodina, pripravuje jedlá, diskutuje a robí neporiadok. Škvrny na sporáku, mastné fľaky na podlahe alebo množstvo omrviniek na kuchynskej doske sú viditeľné okamžite. Poznáte však miesta v kuchyni, ktoré môžeme považovať za najšpinavšie, ale často ich prehliadame a zabúdame očistiť? Niekoľko z nich vám pripomenieme.
Srdce domova bez zbytočnej špiny
Mnohé z najšpinavších miest a plôch sa v kuchyni používajú pravidelne. Denne sa ich dotýkame a nanášame na ne množstvo baktérií a iných mikroorganizmov. Ktoré miesto to sú?
1. Držadlá, dotykové plochy a spotrebiče
Skoro každý elektrospotrebič v kuchyni má dotykový kontrolný panel, tlačidlá alebo otočné gombíky, s ktorými ho ovládame. Podobne využívané miesta sú aj držadlá na nábytku kuchynskej linky, a preto je dobré očistiť ich vlhčenou handričkou napustenou čistiacim prostriedkom alebo navlhčenou utierkou postriekanou dezinfekčným prostriedkom. Určite sa vám už stalo, že ste napríklad potrebovali otvoriť skrinku práve vtedy, keď ste pracovali so surovým mäsom.
2. Kuchynský drez
Je miestom čistenie riadov, ale aj ovocia a zeleniny a vlastne čohokoľvek, čo chceme umyť. Lenže, kto umyje jeho? Pretečú ním litre vody, ale tá samotne nedokáže odstrániť nečistoty a baktérie zo svojho povrchu. Čistiť by sa mal po každej príprave jedla, ale aj batéria a celá plocha okolo, pretože pri umývaní špinavých potravín prská voda a roznáša špinu ďalej.

3. Špongie, kefy a utierky
Pri snahe zredukovať plytvanie papierom, sa v domácnosti používajú hubky z alternatívnych materiálov, ale aj utierky či kefy na čistenie riadu. Slúžia dlhšie ako kus papiera, ale aj preto sa v nich nachádza viac baktérií. Potrebujú pravidelnú starostlivosť, pranie, prípadne umývanie v umývačke riadu (to sa týka niektorých kief na čistenie ovocia, zeleniny a riadov).
4. Chladnička
O držadle alebo dotykovej ploche chladničky sme v podstate už hovorili vyššie, ale vnútri chladničky sa nachádzajú potraviny, ktoré nie sú čisté. Vybrané druhy ovocia a zeleniny sa pre predĺženie trvanlivosti skladujú v chladničke bez toho, aby boli vopred umyté. V tom prípade je žiaduce pravidelne čistiť poličky, uskladňovacie nádoby a zásuvky. Hoci je v chladničke zima a chlad, práve tieto podmienky vyhovujú rastu baktérií alebo plesní.
5. Dosky na krájanie
Je dôležité mať aspoň dve samostatné dosky, na ovocie a zeleninu a na surové mäso a mäsové výrobky. Týmto sa zmenší riziko kontaminácie počas prípravy jedla. Každú dosku treba dôkladne umyť po použití a nechať dôkladne usušiť. Baktérie milujú vlhké prostredie, snažte sa im ho nedopriať.
Zdieľať na