Recept na dnes: Ryžové rezance s riasou Wakame a sójovo-citrónovou zálievkou

Ryžové rezance s riasou Wakame a sójovo – citrónovou zálievkou, Recept

Ryžové rezance s riasou Wakame sú nielen pre milovníkov ázijskej kuchyne (Zdroj: Plnielanu.sk/Veronika)

Morské riasy sú typické pre ázijské krajiny a možno práve v nich tkvie tajomstvo zdravia tamojších obyvateľov. Morské riasy sú výnimočným zdrojom živín, vitamínov A, C, vápnika a antioxidantov. Škoda, že u nás sa na stôl dostanú iba výnimočne a aj to v podobe sushi z reštaurácie. Naučte sa používať morské riasy v domácej kuchyni. Začnite so skvelým receptom na ryžové rezance s Wakame.

Potrebujeme (2 porcie)

  • 200 g ryžových rezancov
  • 10 cm sušenej morskej riasy wakame
  • 1/2 póru
  • 1 malú mrkvu
  • 1 lyžicu sezamového oleja
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • šťavu z jedného citróna
  • 2 lyžice agáve sirupu
  • hrsť sekaných nesolených arašidov
  • olivový olej
  • soľ
  • drvené čili
  • mleté čierne korenie

Mohlo by vás zaujať: Veľký prehľad ázijských rezancov: Ryžové, sklenené či udon, ktoré vám zachutia najviac?


Postup

  1. Rezance uvaríme v osolenej vode podľa návodu, scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Wakame zalejeme vriacou vodou a počkáme, kým riasa napučí.
  2. Zatiaľ nachystáme zálievku. V miske zmiešame sezamový olej, sójovku, citrónovú šťavu s agáve sirupom (môžeme ho nahradiť trstinovým cukrom). Podľa gusta dochutíme čili, korením a soľou.
  3. Pór a mrkvu pozdĺžne rozrežeme, nakrájame na tenké polmesiačiky a orestujeme na rozpálenom olivovom oleji 2 minúty. Pridáme nakrájanú riasu Wakame a všetko minútu opekáme. K zelenine prihodíme rezance a ešte krátko restujeme.
  4. Rezance s Wakame rozdelíme do hlbokých misiek, prelejeme zálievkou a vrch posypeme arašidmi.

Dobrú chuť!



Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame