Morské riasy sú typické pre ázijské krajiny a možno práve v nich tkvie tajomstvo zdravia tamojších obyvateľov. Morské riasy sú výnimočným zdrojom živín, vitamínov A, C, vápnika a antioxidantov. Škoda, že u nás sa na stôl dostanú iba výnimočne a aj to v podobe sushi z reštaurácie. Naučte sa používať morské riasy v domácej kuchyni. Začnite so skvelým receptom na ryžové rezance s Wakame.
Potrebujeme (2 porcie)
- 200 g ryžových rezancov
- 10 cm sušenej morskej riasy wakame
- 1/2 póru
- 1 malú mrkvu
- 1 lyžicu sezamového oleja
- 4 lyžice sójovej omáčky
- šťavu z jedného citróna
- 2 lyžice agáve sirupu
- hrsť sekaných nesolených arašidov
- olivový olej
- soľ
- drvené čili
- mleté čierne korenie
Mohlo by vás zaujať: Veľký prehľad ázijských rezancov: Ryžové, sklenené či udon, ktoré vám zachutia najviac?
Postup
- Rezance uvaríme v osolenej vode podľa návodu, scedíme, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Wakame zalejeme vriacou vodou a počkáme, kým riasa napučí.
- Zatiaľ nachystáme zálievku. V miske zmiešame sezamový olej, sójovku, citrónovú šťavu s agáve sirupom (môžeme ho nahradiť trstinovým cukrom). Podľa gusta dochutíme čili, korením a soľou.
- Pór a mrkvu pozdĺžne rozrežeme, nakrájame na tenké polmesiačiky a orestujeme na rozpálenom olivovom oleji 2 minúty. Pridáme nakrájanú riasu Wakame a všetko minútu opekáme. K zelenine prihodíme rezance a ešte krátko restujeme.
- Rezance s Wakame rozdelíme do hlbokých misiek, prelejeme zálievkou a vrch posypeme arašidmi.
Dobrú chuť!
Zdieľať na