Milujete syry, no strážite si líniu? Povieme vám, ktoré sú najzdravšie!

Rôzne druhy syrov

Toto je 5 najzdravších syrov, ktoré neublížia ani vašej línii (Zdroj: GettyImages)

S kvalitným syrom sa aj bežné jedlo zmení na pôžitok. Počuli ste však o tom, že majú vyšší obsah nasýtených tukov, viac soli, kalórií a k ich konzumácii by sme mali pristupovať iba s mierou? Zrejme áno, no netreba sa ich báť. Aj naďalej zostávajú výborným zdrojom bielkovín, vápniku, vitamínov A, D a ďalších cenných živín. Stačí iba vedieť, ktoré syry patria medzi najzdravšie a vyťažiť z ich benefitov čo najviac.

Jemná Mozzarella

Mozzarella patrí k mäkkým, nezrejúcim syrom s nižším obsahom soli. Jej jemná smotanová chuť výborne dopĺňa ľahké zeleninové šaláty, pečené tyčinky z krehkého cesta aj obľúbenú pizzu. Taliani si ju dokonca pripravujú v trojobale, teda podobne, ako máme u nás vo zvyku s tvrdými syrmi. S jej prípravou v oleji to však netreba preháňať, svoj potenciál ukazuje aj vo svojej prirodzenej podobe. Samotná mozzarella obsahuje v 50 gramoch 160 kcal, no tiež aj 200 mg vápniku, čo je až 40 % odporúčanej dennej dávky tohto dôležitého minerálu.

Syr feta plný probiotík

Tento pôvodom grécky syr sa vyrába z ovčieho alebo kozieho mlieka. Ovčí syr feta spoznáte podľa štipľavejšej chuti, kozí je zase jemnejší. V oblasti Stredomoria je jedným z najviac využívaných syrov. Balí sa do soľného nálevu, čo prirodzene zvyšuje jeho slanosť. Ak ho však na niekoľko hodín ponoríte do studenej vody, čiastočne ho slanosti zbavíte. V porovnaní s ostatnými syrmi patrí k menej kalorickým. Na 50 gramov syru feta pripadá 130 kcal a až 250 mg vápnika a 160 mg fosforu. Keďže obsahuje probiotiká a vitamíny skupiny B, pozitívne vplýva aj na zdravie čriev.


Mohlo by vás zaujať: 5 syrov, ktoré sú dobré pre vaše zdravie: Ľahko si ich pripravíte aj doma


Ricotta – pomocník aj pri pečení

Ricotta patrí k najstarším syrom na svete. Ide o taliansky tvaroh vyrobený zo srvátky, ktorá zostala po výrobe iného syra. Chuťovo sa ponáša na cottage cheese, je však sladšia a obsahuje menej tuku. O ricotte sa najmä v športových kruhoch vie, že je bohatá na srvátkový proteín, ktorý je jednou z najužitočnejších foriem bielkovín. Je totiž nápomocný pri raste svalov, znižovaní krvného tlaku a vysokej hladiny cholesterolu. Tento ľahký syr s mierne zrnitou štruktúrou je mimoriadne obľúbený v sviežich ovocných dezertoch aj ako náplň do palaciniek. Dokonca môže nahradiť populárnejšie mascarpone. A kým 100 g mascarpone obsahuje 410 kcal, ricotta iba 180 kcal.

Švajčiarsky syr pri diéte

Má svoju nezameniteľnú arómu, jemnú orieškovú chuť a zdobia ho charakteristické vzduchové bublinky. Švajčiarsky syr má na rozdiel od iných druhov syra výrazne nižší obsah sodíka aj tukov. Preto je vhodný aj pre ľudí, ktorí z rôznych dietetických či zdravotných dôvodov museli syry v jedálničku obmedziť. Zaujímavý je aj vyšší obsah vitamínu B12, ktorý je prospešný pre zdravú funkciu nervovej sústavy. Bez výčitiek si môžete na olovrant dopriať plátok syra s chrumkavým sendvičom, alebo ho kombinovať s ovocím. Výnimočne dobre ladí s hroznom a figami.

Kozí ideálny na pomazánky

Hľadáte syr, ktorý je ľahko stráviteľný? Kozí syr obsahuje menej laktózy ako kravské syry, preto je skvelou alternatívou pre ľudí, ktorí sú na bežné výrobky z kravského mlieka citliví. Jeho prednosťou je rozmanitá forma – môžete ho zohnať v krémovej, ľahko roztierateľnej podobe, vo forme bochníka, valčeka, až po jemne drobivý syr. Je bohatý na bielkoviny, vápnik, meď aj probiotiká. Jeho chuť v pomazánkach krásne zvýrazní pikantný cesnak aj feferónka. Ak máte chuť na grilovaný kozí syr, vyskúšajte ho s orechmi a cviklovým šalátom.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: Plnielanu.sk
Odporúčame