Dostatok spánku je dôležitý pre mozgové funkcie ako je pamäť, pre hydratáciu či pre ochranu pred demenciou a pre množstvo ďalších benefitov pre duševné a fyzické zdravie.
Ak potrebujete ďalší dôvod, aby ste dbali na dostatočné množstvo spánku, nová štúdia zistila, že nedostatočný spánok súvisí s nárastom hromadenia tuku – najmä nezdravého v oblasti brucha. Počas celej štúdie tím sledoval príjem a výdaj energie, telesnú hmotnosť, distribúciu tuku (vrátane viscerálneho tuku v bruchu) a biomarkery chuti do jedla.
Viac o experimente
Dobrovoľníci boli v priebehu experimentu rozdelení do dvoch skupín, pričom jedna skupina spala deväť hodín za noc a druhá skupina si musela vystačiť len so štyrmi hodinami spánku v priebehu dvoch týždňov. O tri mesiace neskôr sa testy opakovali, pričom účastníci si vymenili skupiny.
Experimentu sa zúčastnilo 12 zdravých, neobéznych dobrovoľníkov, ktorí boli sledovaní 21 dní. Zistilo sa, že nedostatok spánku u účastníkov s obmedzenou možnosťou spánku súvisí s 9-percentným nárastom celkovej plochy brušného tuku a 11-percentným nárastom brušného viscerálneho tuku.
Čo je viscerálny tuk?
Tento druh viscerálneho tuku sa hromadí hlboko vo vnútri brucha okolo vnútorných orgánov. Už v minulosti sa spájal so zvýšeným rizikom srdcových a metabolických ochorení. Aj keď sa tuk normálne ukladá v tele pod kožou, zdá sa, že nedostatok spánku ho presúva hlbšie do viscerálnych oblastí okolo orgánov, kde môže potenciálne spôsobiť väčšie škody.
Dôležité je, že aj keď počas zotavovacieho spánku došlo k zníženiu príjmu kalórií a hmotnosti, viscerálny tuk sa naďalej zvyšoval. To naznačuje, že nedostatočný spánok je predtým nepoznaným spúšťačom ukladania viscerálneho tuku a že dobiehajúci spánok, aspoň v krátkom termín, nezvráti hromadenie viscerálneho tuku.
Okrem rozdielov v nahromadení viscerálneho tuku si výskumníci všimli, že účastníci, ktorí menej spali, tiež skonzumovali v priemere viac ako 300 kalórií denne navyše, pričom prijali približne o 13 percent viac bielkovín a o 17 percent viac tuku. Výdaj energie zostal väčšinou rovnaký.
Zdieľať na
Zdieľaní