Stukovatená pečeň nesúvisí len s obezitou, postihuje aj štíhlych ľudí: Aká je prevencia a možnosti liečby?

stukovatená pečeň

Pacient o svojej stukovatenej pečeni častokrát nevie (Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya)

Stukovatená pečeň sa dá najčastejšie odhaliť preventívnym vyšetrením alebo sonografiou. Toto ochorenie je zákerné práve v tom, že sa takmer nijako neprejavuje. Mnohé jeho príznaky sa dajú pozorovať až v pokročilom štádiu. Najčastejšou príčinou vzniku nealkoholovej stukovatenej pečene (NAFLD) je nezdravý životný štýl, ktorý vedie k nadváhe a obezite. Aj štíhli ľudia však môžu trpieť týmto ochorením. Upozornil na to gastroenterológ Ladislav Kužela.

Zákerná stukovatená pečeň je vážnym rizikom

„K hromadeniu tuku v pečeni môžu viesť napríklad určité dedičné stavy, bez ohľadu na hmotnosť. Príčinou vzniku steatózy môže byť aj strava s vysokým obsahom cukru, rafinovaných uhľohydrátov a nasýtených tukov,“ uviedol. K ďalším príčinám patria podľa jeho slov pravidelná a nadmerná konzumácia alkoholu a tiež užívanie niektorých liekov.

„Súčasťou balíku štíhlej NAFLD sú tiež určité zdravotné stavy, ako je inzulínová rezistencia alebo cukrovka 2. typu. Celkovo teda môže kombinácia faktorov životného štýlu, genetiky a zdravotného stavu prispieť k rozvoju stukovatenia pečene bez ohľadu na telesnú hmotnosť,“ doplnil Kužela.

Správne stravovacie návyky sú základom zdravej pečene

V rámci prevencie ochorenia aj jeho liečby sú dôležité stravovacie návyky. „Našťastie, vidím rastúcu snahu o zdravšie stravovanie a tiež zvyšujúce sa povedomie o dôležitosti zdravej výživy a to nielen medzi mladými ľuďmi, ale aj u starších generácií,“ skonštatoval gastroenterológ. Zmena podľa neho nie je jednoduchá, ale nie nemožná. „Zdravšie stravovanie môže pomôcť zlepšiť náš fyzický aj duševný stav a viesť nás k zdravšiemu a šťastnejšiemu životu,“ pripomenul.

Ideálny stav je podľa neho stravovať sa počas celého roka zdravo s dôrazom na ovocie a zeleninu a celozrnné produkty, pečeni môže pomôcť aj príjem fosfolipidov. „Zdravý tanier je z prevažnej väčšiny zložený z rastlinných produktov, teda z ovocia a zeleniny, strukovín a z menšej miery zo živočíšnych produktov. Polovicu taniera by malo tvoriť ovocie, zelenina a druhá polovica by mala byť zložená z celozrnných produktov, bielkovín z rastlín, nenasýtených rastlinných olejov a iba malého množstva živočíšnych bielkovín,“ vymenoval Kužela.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Jednoduchý test odhalí zdravie očí: Aký problém môžete mať?

Priblížil, že mäso by malo tvoriť menej ako 15 percent obsahu. „Ukázalo sa, že zvýšená konzumácia červeného mäsa okrem iného zvyšuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva a konečníka. Odporúča sa preto jesť iba približne 100 gramov červeného mäsa za týždeň alebo konzumovať 200 gramov bieleho mäsa za týždeň. Základom je vyhnúť sa priemyselne spracovaným potravinám, teda polotovarom a rafinovaným cukrom,“ zhrnul odborník.

Sledujte náš Facebook

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk, TASR
Odporúčame