Ak oolong ešte nepoznáte, je čas na to, aby ste sa dozvedeli o jeho prírodnej sile. Obsahuje množstvo živín, ktoré napomáhajú telu ochrániť sa pred rôznymi chorobami a môžu dokonca podporiť snahu schudnúť. V našom článku sa dozviete o všetkých zdravotných benefitoch tohto čaju.
O čaji oolong
Tradičný čínsky čaj oolong sa pripravuje z listov rastliny Camellia sinensis, ktoré sa používajú aj na zelený a čierny čaj. Rozdiel je iba v dĺžke oxidácie pri jeho spracovaní.
S každou šálkou vylúhovaného čaju dodáte telu dávku vitamínov, antioxidantov a menšie množstvo minerálov ako sú kalcium, magnézium a draslík. Obsahuje aj aminokyselinu L-theanín, ktorá má pozitívny vplyv na relaxáciu a kognitívny výkon, a tiež kofeín.
Zníži riziko cukrovky a srdcových ochorení
Výskumy preukázali, že polyfenoly (druhy antioxidantov), ktoré čaj oolong obsahuje, dokážu znížiť hladinu cukru v krvi. Taktiež znižujú inzulínovú rezistenciu, čiže stav, kedy nedokáže telo správne spracovať cukry v krvi. Práve vysoká hladina cukru v krvi a inzulínová rezistencia zvyšujú riziko vzniku cukrovky, no aj iných zdravotných problémov, napríklad obezity.
Polyfenoly aktivujú enzým, ktorý ničí triglyceridy, druh lipidov, ktorý sa nachádza v kožných tkanivách aj v krvi. Tieto triglyceridy spôsobujú upchávanie cievnych stien, čo zvyšuje riziko porážky, infarktu a ďalších srdcových ochorení. Oolong prispieva tiež k zníženiu cholesterolu, ktorého vysoká hladina predstavuje ďalšie riziko vzniku ochorení srdca.

Pomôže s chudnutím aj ako prevencia rakoviny
Antioxidanty, ktoré oolong obsahuje, zlepšujú inhibíciu enzýmov v tele a tiež podporujú zdravie baktérií nachádzajúcich sa v žalúdku. Vďaka tomu vám môže tento čaj pomôcť s redukciou váhy. Zaraďte oolong do diétneho plánu a povzbudíte tak váš energetický výdaj.
Oolong dokáže zlepšiť činnosť mozgu a pamäť. Kofeín v ňom prospieva aj k zlepšeniu nálady a pozornosti. Štúdia z roku 2008 zaznamenala, že pravidelná konzumácia čaju znížila riziko vzniku kognitívnych porúch a zhoršenia kognitívnych funkcií.
Vedci veria, že antioxidanty, obsiahnuté v oolongu v rovnakom množstve ako v zelenom a čiernom čaji, môžu predchádzať mutácii buniek, ktorá vedie k vzniku rakoviny. Čajové polyfenoly môžu tiež zamedziť deleniu rakovinových buniek.
Podporí zdravie zubov a kostí a uľaví pri ekzéme
Antioxidanty toho dokážu naozaj veľa a prospejú tiež vašim zubom a kostiam. Dokážu zvýšiť minerálnu hustotu kostí, vďaka čomu sa zníži riziko vzniku zlomenín. Pitím tohto čaju sa dá predísť tvorbe zubného povlaku a zápalu ďasien.
Pitie oolongu môže pomôcť zmierniť príznaky atopickej dermatitídy. Jeden starší výskum skúmal účastníkov s ekzémom, ktorí mali vypiť každý deň počas jedného mesiaca liter čaju oolong. U niektorých zúčastnených sa ich stav začal zlepšovať už po týždni. Zlepšenie u 54 % zúčastnených pretrvalo aj o 5 mesiacov neskôr.
Zdieľať na