Otrava hubami: Vedeli ste, že si ňou môžete privodiť aj trvalé poškodenie orgánov?

Pozor na muchotrávku zelenú, môže spôsobiť smrť (Zdroj: Freepik/alekna)

Otrava hubami môže zapríčiniť trvalé poškodenie orgánov, v najhoršom prípade dokonca aj smrť. Otrava môže mať rôzne prejavy v rôznych časových intervaloch. Ak takéto huby skonzumujete, konajte čo najrýchlejšie  a pri akýchkoľvek ťažkostiach po konzumácii húb radšej čo najskôr vyhľadajte lekársku pomoc.

Hospitalizácia je vždy nutná

Otravy jedovatými hubami si vždy vyžadujú hospitalizáciu. Pamätajte, že na žiadnu z otráv neexistuje protijed. „Máme postupy a lieky, ktorými dokážeme priebeh otravy zmierniť, nevieme mu však úplne zabrániť,“ hovorí lekár Internej kliniky Nemocnice Agel Košice-Šaca Martin Vrško a dodáva, že otrava hubami je najnebezpečnejšia najmä pre deti, ale aj pre starších ľudí.

Život ohrozujúca môže byť aj pre ľudí s ochorením pečene alebo obličiek. Smrteľne jedovatá muchotrávka zelená spôsobuje jednu z najzávažnejších otráv. Tento druh muchotrávky svojím vzhľadom pripomína iné jedlé huby – bedľu alebo plávku.

Otrava sa prejavuje až o niekoľko hodín

Otrava sa v tomto prípade prejaví až po niekoľkých hodinách, zvyčajne po šiestich až 24 hodinách po požití. Prejaví sa pocitom nevoľnosti, prudkým zvracaním, bolesťami brucha a vodnatými hnačkami, čo spôsobuje ťažkú dehydratáciu.

„Postihnutý človek prestane močiť, ťažkosti sa za jeden až dva dni môžu zmierniť, ide však len o prechodné zlepšenie a na štvrtý až piaty deň dochádza k rozvoju kómy, zlyhaniu pečene a obličiek,“ dodáva odborník. Takto môže dôjsť k ich trvalému poškodeniu. Tento typ otravy však môže byť aj smrteľný, čo sa podľa odborníka stáva v priemere v 40 až 50 percentách prípadov.

Príznaky po konzumácii napríklad muchotrávky červenej alebo tigrovanej sa objavia skôr, a to do dvoch hodín. Ide hlavne o suchosť v ústach, červeň v tvári, búšenie srdca, pocit tepla, stavy dezorientácie a nepokoj. Otrava vláknicami sa prejavuje slinením, slzením a zvracaním a otrava hnojníkom zas môže pripomínať pocit opitosti.

👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Darcovský pochod Karpatská vandrovka: Zapojiť sa môže ktokoľvek, na najlepších čaká zaujímavá odmena

Pozor si dávajte aj na jedlé huby

Problém môžu spôsobiť aj jedlé huby, napríklad pečiarky, plávky a rýdziky. Tie sa dajú znehodnotiť nesprávnym skladovaním, pri ktorom následne nahnijú.

Otráviť sa môžete aj ich nedostatočnou tepelnou úpravou. Príznaky nastupujú po dvoch až štyroch hodinách od ich zjedenia, a to zvracaním, bolesťami brucha a hnačkami. Príznaky našťastie sami ustúpia do dvoch dní, avšak je pri nich dôležitý dostatočný príjem tekutín a diéta.

Lekár Vrško zdôraznil, že je veľmi podstatné snažiť sa zistiť, o akú hubu išlo, čím sa zvýši šanca na vyliečenie a zmenšia sa možné následky. „Ideálne je, keď pacient presne opíše, ako huba vyzerala, prinesie so sebou do nemocnice zvyšky jedla s obsahom požitej huby, prípadne pristupujeme k vyšetreniu zvratkov alebo moču,“ dodal.

Zdroj: TASR, plnielanu.sk
Odporúčame