Čo je to physalis? Machovka peruánska je vitamínová bomba, pre toto by ste ju mali zaradiť do stravy!

Physalis, alebo machovka peruánska, je plná vitamínov (Zdroj: Freepik/pixel-shot.com)

Čo sú to všetky tie malé jedlé „lampióny“ ktoré sa zvyknú objaviť na vašom dezerte či miešanom drinku? Ak ste uvažovali, čo to môže byť, možno ste sa pri tom pozerali práve na physalis – machovku peruánsku. Ide o bobule z čeľade rastlín Solanaceae a má aj iné názvy, napríklad čerešňa Inkov alebo čínsky lampáš.

Obsahuje nálož vitamínov a antioxidantov

Je kyslá a zabalená v prírodnom obale pripomínajúci čínsky lampáš, preto získala aj takú prezývku. Nemá však pôvod v Ázii. Ovocie pochádza z krajín Južnej Ameriky, ato vrátane Brazílie, Peru, Kolumbie, Ekvádoru a Čile. Machovka je všestranné ovocie, ktoré môžete jesť surové, varené alebo vo forme džemov či želé. Je bohatým zdrojom vitamínu C, antioxidantov, beta-karoténu a vitamínu K.

Jedna šálka machovky obsahuje viac ako 50 % vašej dennej dávky vitamínu C. Vitamín C pôsobí ako antioxidant, ktorý chráni telo pred poškodením voľnými radikálmi a posilňuje imunitný systém. Hrá tiež úlohu pri tvorbe kolagénu, ktorý podporuje hojenie rán. Okrem toho pomáha telu absorbovať železo a vytvárať ďalšie antioxidanty, ako je napríklad vitamín E.

Bojuje aj proti niektorým rakovinovým bunkám

Physalis ďalej obsahuje steroidy nazývané withanolidy. Withanolidy môžu pomôcť bojovať proti zápalovým stavom ako je artritída, lupus či zápalové ochorenie čriev. Withanolidy môžu tiež zohrávať úlohu pri prevencii a liečbe rakoviny. Výskumníci študujú použitie withanolidov na zacielenie a zabíjanie špecifických rakovinových buniek.

Jedenie machovky vám môže pomôcť dosiahnuť denné potreby vápnika. Vie sa, že vápnik je nevyhnutný pri budovaní a udržiavaní kostnej hmoty. Vápnik však tiež hrá veľkú úlohu v telesných funkciách, ako sú svalová kontrakcia, regulácia srdcového rytmu, produkcia hormónov, podpora zdravých ciev a celkové zdravie trávenia.

Hodí sa takmer do všetkého

Vďaka vysokému obsahu pektínu je ideálny na výrobu džemov a želé, ale pektín je tiež okrem iného dobrým zdrojom vlákniny. Diétna vláknina pomáha presúvať jedlo cez hrubé črevo a zabraňuje zápche. Taktiež absorbuje vodu v stolici, aby bola mäkšia a ľahšie prešla vaším tráviacim systémom.

Doporučená denná porcia machovky je zhruba jedna šálka. Hoci ovocie má relatívne nízky obsah kalórií a sacharidov, niektoré spôsoby prípravy však môžu spôsobiť zvýšenie množstva cukru v porcii. Udržujte veľkosť porcie malú, ak ho pridávate do sladkých dezertov,  džemov alebo želé. Zvoľte taktiež menej ako šálku bobúľ, ak ich chcete namáčať v čokoláde alebo poleve.


Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: webmd.com, plnielanu.sk
Odporúčame