Trápi vás choroba alebo znížená imunita? Zaraďte do jedálnička týchto 7 potravín!

Jedlo imunita

Imunitný systém viete posilniť aj výberom správnych potravín (Zdroj: GettyImages)

Trápi vás choroba alebo neustále bojujete s prechladnutím? Je najvyšší čas, aby ste posilnili svoju imunitu. Dobrou správou je, že vďaka konzumácii niektorých tipov potravín, ju viete „dostať do zelených čísel“. Dnes vám povieme, o ktoré potraviny ide.

1. Citrusové plody

Azda najväčšou klasikou na posilnenie imunity sú citrusové plody, ktoré sú bohaté na vitamín C. Zaraďujeme sem citrón, pomaranč, grapefruit, mandarínky či limetky. Odporúčanou dávkou vitamínu C je podľa portálu healthline.com 75 mg pre ženy a 90 mg pre mužov. Denná dávka vitamínu C by nemala presiahnuť 2 000 mg.

2. Červená paprika

Veľké prekvapenie však prináša červená paprika, ktorá v prepočte na mg vitamínu C absolútne poráža citrusy. Zistilo sa totiž, že červená paprika obsahuje takmer 3-krát viac vitamínu než C pomaranč. Červenú papriku si tak môžete dopriať ako chutný pokrm na raňajky či večeru.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Zdravé ovocie (@zdrave_ovocie)

3. Brokolica

Vedeli ste, že jednou z najzdravších druhov zeleniny je brokolica? Obsahuje v sebe množstvo vitamínov A, C a E. Okrem toho je mimoriadne bohatá aj na vlákninu a ďalšie antioxidanty. Vďaka jej lahodnej chuti sa hodí zrejme k väčšine pokrmom ako príloha, konzumovať ju však môžete aj ako hlavné jedlo. Ocenia ju však aj tí, ktorí si strážia líniu.

4. Cesnak

Už aj naše staré a prastaré mamy odporúčali konzumáciu cesnaku. Vie sa o ňom, že je mimoriadne účinný pri boji s infekciou v tele. Jemne dokonca pomáha korigovať aj krvný tlak.

5. Zázvor

Na zázvor sa mnohí z nás obracajú najmä pri bolesti hrdla. Je však výborný aj ako prevencia voči chorobám či pri bolestiach hlavy. Obsahuje zastúpenie viacerých druhov vitamínu B, vitamínu C a E. Nájsť v ňom však môžeme aj horčík, zinok, vápnik a selén. Pri jeho konzumácii by si však mali dávať pozor najmä ľudia, ktorí trpia cukrovkou. Aj preto je vhodné poradiť sa o ňom so všeobecným lekárom.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa the best of marta (@thebestofmarta)

6. Jogurt

Prekvapuje vás, že sa v rebríčku vyskytol aj jogurt? Je to pre jeho obsah vitamínu D, ktorý môže pomôcť pri regulovaní imunitného systému. Dôležité je však vyberať si čistý a neochutený jogurt. Na obale by mal mať tiež uvedené, že obsahuje živé a aktívne kultúry. Ak vám samotný jogurt nechutí, ochuťte si ho lyžičkou medu, ovocím a orechmi.

7. Kurkuma

Kurkuma sa v slovenských kuchyniach nepoužíva až tak často, čo je chyba. Ako uvádza portál healthline.com, toto svetložlté korenie sa už roky používa ako protizápalové činidlo pri liečbe osteoartritídy a reumatoidnej artritídy. Výhoda kurkumy je jej variabilné používanie v kuchyni. Skúste ju použiť pri dochucovaní mäsa a rýb. Uvidíte, že si ju rýchlo obľúbite.


Hľadáte zaujímavé čítanie? Objavte 55 pravdivých príbehov v skvelej knihe!

Zdroj: plnielanu.sk, healthline.com, zdravopedia.sk
Odporúčame