Propolis, materská kašička aj včelí jed sú zázračné produkty z medu: Poznáte ich účinky?

Med

Sladučký med nie je jediným plusom, ktorý nám so sebou prinášajú včely (Zdroj: GettyImages)

Včely zastávajú v našom živote na Zemi významnú úlohu. A nie iba kvôli medu, ktorý si ráno natierame na chlebík, alebo ním liečime boľavé hrdlo. Nie nadarmo sa hovorí, že pokiaľ by ich nebolo, nebol by ani život. Viete však prečo?

Dôležitejšie, než si mnohí myslia

Včely zabezpečujú až dve tretiny našej stravy. Áno, znie to neuveriteľne, včely však opeľujú až 86 % rastlinných druhov na Zemi. V Európe to predstavuje približne 76 % celej produkcie potravín. Medzi nimi je zelenina, ovocie a plodiny, ktoré máme denne na tanieri.

Včely poletujú z kvetu na kvet, nasávajú nektár a popri tom roznášajú peľ. Pri tomto prenose dochádza k opeľovaniu, čo umožňuje rastlinám rozmnoženie. O včelách teda môžeme smelo hovoriť ako o „chlebodarcoch“ pre celú planétu, sú najefektívnejšími opeľovačmi na svete.

Úľ si môžete predstaviť, ako malú ekologickú továreň špecializovanú na výrobu vzácnych produktov. Neprodukuje žiaden zbytočný odpad a všetky suroviny sú plne využiteľné. Včely v rámci zabezpečovania potravy a zachovania rodu, vytvárajú skutočné poklady.


Mohlo by vás zaujať: Tekuté zlato alebo kalorická bomba: Je med skutočne taký zdravý, ako sa hovorí?


Med pre zdravšie srdce a dobrú pamäť

Najznámejší včelí produkt, med, tvorí zo 70 % glukóza a fruktóza, z 20 % voda, z 5 % sacharóza, zvyšok tvoria minerály, vitamíny, enzýmy, organické kyseliny a farbivá. Vzniká trávením nektáru a sladkých štiav v tele včely, ktorá ho následne uskladní v plástoch. Má široké využitie v potravinárskom, farmaceutickom aj kozmetickom priemysle.

O protizápalových a antibakteriálnych účinkoch medu sa toho popísalo veľa. Menej známy je však jeho blahodárny účinok na srdce a mozog. Pravidelná konzumácia medu znižuje vysoký krvný tlak, hladinu LDL cholesterolu a trygliceridov.

Všetky spomenuté faktory sú rizikové pre vznik srdcových ochorení. Môže za to vysoký podiel antioxidantov. Med je tiež účinný prostriedok na podporu pamäte. Podporuje vstrebávanie vápnika, nevyhnutného pre správne fungovanie mozgu a vďaka antioxidantom chráni bunky pred poškodením.

Med je najúčinnejší v surovom stave, no nebojte sa pridať lyžičku do čaju. Je síce pravda, že medu vysoké teploty neprospievajú, no to iba v prípade, že je tepelnej záťaži vystavený po dlhšiu dobu. Keď nalejete horúcu vodu do šálky, ochladí sa na 80 °C a po zamiešaní lyžičkou, klesne o ďalších 20 °C. Čaj tak rýchlo získa teplotu, ktorá medu neublíži.

To, čo medu najviac uškodí, je nesprávne skladovanie. Med nenechávajte na priamom slnku a nevystavujte dlhodobo zvýšenej teplote. Najlepšie mu bude v dobre uzavretej nádobe na tmavom mieste s teplotou do 25 °C.

Materská kašička plná vitamínov

Hovorí sa jej aj pokrm kráľov. Ide o výlučky z hltanových žliaz včiel robotníc. Materská kašička slúži ako potrava pre vyliahnuté larvy a včeliu kráľovnú – preto to výstižné pomenovanie. Obsahuje 8 rôznych aminokyselín, vitamíny A, B komplex, C, D, E, vápnik, meď, železo, glukózu, fruktózu a hormóny.

Pôsobí antioxidačne, antibakteriálne a protizápalovo. Je považovaná za elixír plodnosti a dlhého života. Zlepšuje trávenie, podporuje imunitu, tvorbu krvi, pomáha pri nespavosti, a zmierňuje príznaky menopauzy. Ak vás trápi niektorý zo spomenutých príznakov, vyskúšajte blahodarné účinky materskej kašičky na vlastnej koži.


Mohlo by vás zaujať: Dar prírody menom propolis: Univerzálny pri chorobách i zraneniach


Propolis pomôže zvonku aj zvnútra

Takzvané prírodné antibiotikum tvorí živica, éterické oleje a peľ. Včely zbierajú živicu z rôznych rastlín, bylín a stromov a z nej neskôr vytvárajú propolis. Slúži na ochranu úľu pred plesňami, baktériami a vírusmi.

Propolis obsahuje 34 liečivých látok a je rovnako uznávaný v alternatívnej, ako aj v klasickej medicíne. Pomôže s ochoreniami dýchacích ciest, či chrípkou. Osvedčil sa pri kožných ochoreniach, tráviacich ťažkostiach, reumatizme a rôznych typoch bolestí.

Propolisová tinktúra je často využívané domáce liečivo. Riedená s destilovanou vodou poslúži na potieranie, ako kloktadlo aj na pitie. Vyskúšajte napríklad propolisovú tinktúru na boľavý žalúdok. Rozmiešajte 1 ČL propolisovej tinktúry v 1 dcl vody a vypite. Bolesť by mala onedlho ustúpiť.

Včelí jed pre pohyb bez bolesti

Neobyčajný včelí produkt môžete poznať pod odborným názvom Apitoxín. Včely robotnice používajú jed na obranu, no človek objavil aj jeho terapeutické využitie. Včelí jed má silný anestetický účinok.

Pomáha pri bolestiach chrbta, kĺbov, zápaloch pohybového aparátu, zlepšuje funkciu pečene a pôsobí ako desenzibilizačný prostriedok pri nežiaducich reakciách. Včelí jed môžete nájsť aj ako zložku v liečivých mastiach, géloch a náplastiach.


Mohlo by vás zaujať: Do domácnosti aj pre zdravie: Využite silu včelieho vosku


Medové viečka pre krajší úsmev

Tento včelí produkt je síce menej známy, no to mu neuberá na výnimočnosti. Včelie viečka sú zmesou medu, propolisu a vosku. Získavajú sa pri otváraní medových plástov. Včelár plást zreže a odpad, ktorý zostane, nazývame včelie viečka.

Bola by však škoda vyhodiť ich. Sú plné dezinfekčných látok, účinných pri prechladnutí a chrípke. Ak budete viečka žuť, urobíte dobre jazyku a zubom. Žuvanie včelích viečok zuby čistí a pomáha pri paradentóze.

Včelí vosk prispieva k eliminácii plastov

Kto by nepoznal voňavé žlté sviečky zo včelieho vosku. Včely vytvárajú vosk v žľazách na spodnej strane bruška. Slúži ako stavebný materiál na plásty. Vosk je zmesou unikátnych látok a vďaka špeciálnym fyzikálnym a chemickým vlastnostiam ho možno využiť na rôzne účely vo farmaceutickom a kozmetickom priemysle.

Žijeme v dobe, kedy bojujeme s hromadou plastov. Včelí vosk sa v tomto smere javí ako výborná náhrada potravinovej fólie a platových obalov. Vyrábajú sa z neho napríklad voskové obrúsky. Obrúsok stačí jemne zahriať v dlaniach a tvarom sa prispôsobí každej nádobe. Zabalíte doň nespotrebované potraviny aj desiatu.


Plní elánu aj na Facebooku: Buďte v obraze a nenechajte si ujsť už žiadny zaujímavý článok

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close