Prečo s pribúdajúcimi rokmi priberáme? Vymeňte nezdravé pochutiny za toto a majte svoju váhu pod kontrolou!

prečo s pribúdajúcim vekom priberáme

Prečo s pribúdajúcim vekom priberáme? (Zdroj: GettyImages)

Fyzická kondícia už nie je to, čo bývala. Okrem vrások a bielych vlasov sa s pribúdajúcimi rokmi objavujú aj nejaké tie kilogramov navyše. Nezávisle na tom, ako jeme. Ako človek postupom času starne, je oveľa ťažšie si udržať svoju váhu. Prečo to tak je?

Prečo sa hmotnosť zvyšuje?

Vedci zo Štokholmu vo svojej štúdii preukázali, že v starobe sa ľahšie priberá kvôli tomu, že klesá schopnosť ukladať tuky do tukového tkaniva a odstraňovať ich. V priebehu 13 rokov analyzovali tukové bunky u 54 mužov a takisto aj u žien. Z tejto analýzy vyplynulo, že u oboch pohlaví s postupom rokov klesá obmena tukov v tukovom tkanive. Čiže rýchlosť, s ktorou sú tuky odstraňované z tukových buniek a naopak v nich ukladané. Táto skutočnosť je predpokladom pre zvyšovanie hmotnosti.

Tí, ktorí naďalej jedia normálne ako predtým, teda nekompenzujú tento pokles tým, že by jedli menej kalórií, priberú v priemere o 20 percent. Výsledky prvýkrát ukázali, že procesy v našom tukovom tkanive regulujú zmeny telesnej hmotnosti počas starnutia nezávisle od iných faktorov. To by mohlo otvoriť možnosti nových postupov pre liečbu obezity.

Vedci potom skúmali obmenu tukov u 41 žien, ktoré sa podrobili takzvané bariatrickej operácii, teda zmenšenie žalúdka alebo skrátenie tráviaceho traktu. Experti tak chceli zistiť, ako miera obmeny tukov môže ovplyvňovať ich schopnosť udržať si získanú váhu v nasledujúcich štyroch až siedmich rokoch. Z výsledkov vyplynulo, že iba tým ženám, ktoré mali nízku úroveň obmeny tukov pred zákrokom, sa podarilo ju zvýšiť, a teda si udržať úbytok na váhe.

Pomôže viac pohybu

Proti pomalej obmene tukov je možné bojovať aj tým, že sa budeme viac pohybovať. Obezita a choroby spojené s ňou sa stali globálnym problémom. Pochopenie dynamiky tukového tkaniva a toho, čo u človeka množstvo tukového tkaniva reguluje, nebolo ešte nikdy také dôležité. Riziko obezity znižuje aj to, že polovicu porcie nejakých pochutín, napríklad vyprážaných zemiakových lupienkov alebo údenín, nahradíme sušeným ovocím.

Sušené ovocie znižuje riziko priberania

Experti sledovali počas 20 rokov tri skupiny ľudí:

  • mužov vo veku od 40 do 75 rokov
  • ženy od 35 do 55 rokov
  • ženy vo veku od 24 do 44

Počas tohto výskumu monitorovali ich zdravotný stav, váhu a výživu. Ukázalo sa, že tí, ktorí jedli aspoň 14 gramov sušeného ovocia denne, mali menšie riziko, že za štyri roky priberú dva alebo viac kilogramov. Ochranný efekt sušeného ovocia je ešte viditeľnejší, keď sa konzumuje miesto nezdravých pochutín. Výsledky štúdie podporujú záver, že pravidelná konzumácia sušeného ovocia bohatého na vitamíny, minerálne soli a dobré tuky prospieva zdraviu a pomáha udržať pod kontrolou váhu. Napríklad tým, že prispieva k pocitu sýtosti.


Objavte ešte viac zaujímavých článkov, receptov a videí!

Zdroj: ČTK, plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close