Máte doma prezreté banány? Práve tie sčerneté obsahujú najviac cukru a preto sa hodia na prípravu koláčov viac ako žlté. Vyskúšajte tento recept na vláčne banánové cupcakes s neodolateľným krémom.
Potrebujeme
- 194 g hladkej múky
- 185 g popučených prezretých banánov
- 85 g zmäknutého masla
- 65 g hnedého cukru
- 105 g kryštálového cukru
- 1 väčšie vajce
- 1 žĺtok z väčšieho vajca
- 180 ml cmaru
- ½ ČL sódy bikarbóny
- ¾ ČL kypriaceho prášku
- ¼ ČL soli
- ½ ČL mletej škorice
- 1/8 ČL mletého muškátového orieška
- 1 ČL vanilkového extraktu alebo 1 vanilkový cukor
Na krém:
- 113 g zmäknutého masla
- 226 g krémového syra
- 340 g práškového cukru
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipka soli
- ¼ ČL škorice
- banánové lupienky na ozdobu (voliteľné)
Postup:
Rúru predhrejte na 180 °C. Pripravte si plech na 12 muffinov a ešte jeden na 6 muffinov. Vysteľte ich košíčkami na pečenie.
V stredne veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ, škoricu a muškátový oriešok.
V ďalšej, väčšej mise vyšľahajte dokrémova pomocou mixéra maslo s hnedým a bielym cukrom. Vmiešajte pyré z banánov. Následne zašľahajte aj vajce, žĺtok a vanilkový extrakt. Cesto by malo zostať hladké.

Striedavo do banánovej zmesi zašľahajte múku a cmar (polovica múky, polovica cmaru, zvyšok múky a zvyšok cmaru). Šľahajte len kým sa nezapracujú, cesto neprešľahajte.
Cesto rozdeľte do pripravených košíčkov. Naplňte ich zhruba do troch štvrtín. V predhriatej rúre pečte18 – 22 minút. Či sú cupcakes hotové zistíte tak, že do stredu zapichnete špáradlo, ktoré by malo zostať čisté.
Upečené cupcakes nechajte ešte niekoľko minút chladnúť v plechu a potom ich vyberte a nechajte úplne vychladnúť, najlepšie na mriežke.
Následne si pripravte krém. Pomocou mixéra vyšľahajte na strednej rýchlosti maslo a krémový syr. Pridajte extrakt, soľ a škoricu. Po častiach zašľahajte práškový cukor, kým zmes nezostane kompaktná a hladká. Pred zdobením nechajte krém trochu stuhnúť v chladničke.
Cupckes ozdobte krémom pomocou zdobiaceho vrecka, alebo na ne krém naneste iba pomocou lyžice. Ozdobiť ich môžete banánovými lupienkami.

Tip: Nemáte cmar? Zmiešajte 180 ml plnotučného mlieka s ¾ PL octu alebo citrónovej šťavy a nechajte postáť 5 minút.
Na našom trhu bývajú krémové syry niekedy príliš vodnaté, čo môže viesť k redšiemu krému. Preto odporúčame zakúpený krémový syr vyklopiť do čistej utierky a následne z neho prebytočnú vodu trochu vytlačiť.
Zdieľať na