Domáca kokosová zmrzlina má naozaj jednoduchú prípravu a najmä intenzívnu chuť, ktorú musíte vyskúšať. V horúcich slnečných dňoch je to lahôdka, ktorej sa len ťažko odoláva. Ak si ju ozdobíte ovocím a mätou alebo medovkou, jej chuť bude ešte osviežujúcejšia.
Jednoduchá príprava vás presvedčí vyskúšať tento recept, ktorý dokonca nepotrebuje ani špeciálny zmrzlinovač. Aj bez neho bude zmrzlina ľahká a krémová. Za všetko môžu smotana a kokosové mlieko, ktoré vďaka vyššiemu obsahu tukov takmer neumožňujú tvorbu ľadových kryštálov počas mrazenia.
Potrebujeme
- 1 a ½ šálky smotany na šľahanie
- ¾ šálky práškového cukru
- 1 ČL vanilkovej esencie alebo extraktu
- 2 šálky plnotučného kokosového mlieka
- ½ objemu plechovky sladeného kondenzovaného mlieka
- ⅛ ČL kokosovej esencie alebo extraktu (nie je nevyhnutné)
- ½ šálky na sucho opečeného strúhaného kokosu
Postup
- Vo väčšej mise zmiešame studenú smotanu na šľahanie, cukor a vanilkovú esenciu. Pomocou ručného mixéra šľaháme na tuhú zmes, až kým nezdvojnásobí objem.
- V druhej mise dôkladne premiešame studené kokosové mlieko, sladené kondenzované mlieko a kokosovú esenciu. Primiešame aj strúhaný kokos.
- Zoberieme zopár lyžíc zo zmesi smotany a vmiešame ich kokosovej zmesi tak, aby sme ju prevzdušnili.
- Na dve časti rozdelenú kokosovú zmes postupne prilejeme do smotanovej. Miešame zľahka, aby sme v hmote udržali čo najviac vzduchu.
- Hotovú zmes nalejeme do obdĺžnikovej formy, na povrch položíme kúsok papiera na pečenie alebo fólie a jemne pritlačíme. Nádobu pevne zakryjeme a necháme mraziť.
- Domáca kokosová zmrzlina sa mrazí aspoň 8 hodín alebo najlepšie cez noc. Zmes netreba miešať počas mrazenia. Pred podávaním stačí zmrzlinu vyložiť 5 minút vopred a servírovať.
Zdieľať na
Zdieľaní