Pamätáte si z detstva väčšiu dobrotu ako boli dukátové buchtičky s vanilkovým krémom? Respektíve, obyčajne tým krémom býval skôr vanilkový puding. My vám však prinášame recept na krém, ktorý je chuťovo výraznejší a obsahuje aj mletú vanilku či smotanu. V kombinácii s mäkkučkými buchtičkami je to doslova nebeská lahôdka. Poďte si s nami zaspomínať a urobte si poctivé a domáce buchtičky.
Potrebujeme
- 150 ml mlieka
- 10 g trstinového cukru
- 21 g čerstvého droždia
- 350 g hladkej pšeničnej múky
- 30 g trstinového cukru
- 3 žĺtky
- štipka soli
- 20 g masla na potretie
Na vanilkový krém
- 150 ml mlieka
- 150 ml smotany na šľahanie
- 30 g trstinového cukru
- 10 g kukuričného škrobu
- 3 žĺtky
- ½ ČL mletej vanilky (zrniečok zo struku)
Postup
- Ako prvé si pripravíme kvások. V malom hrnci zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné, pridáme cukor a prstami rozdrobím droždie. Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a premiešame.
- Vmiešame aj žĺtky, cukor, olej a kvások a ručným mixérom s hákmi vypracujeme cesto, ktoré sa odliepa od stien.
- Cesto preložíme do väčšej misy a jemne ho prstami naolejujeme. Dobre prikryjeme potravinovou fóliou a utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 40 minút.
- Z vykysnutého cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré v dlaniach formujeme do guľôčok. Tie ukladáme na plech potretý maslom vedľa seba.
- Dukátové buchtičky prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte asi 20 minút. Následne guľôčky potrieme na povrchu aj bokoch rozpusteným maslom a vložíme ich do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 20 minút do zlatista.
- Pred servírovaním pripravíme aj domáci vanilkový krém. Do hrnca dáme žĺtky, cukor, škrob a metličkou ručne prešľaháme. Prilejeme mlieko a smotanu, opäť premiešame a na miernom plameni za stáleho miešania zahrievame. Keď začne krém hustnúť, stiahneme ho z plameňa a pridáme mletú vanilku alebo zrniečka z vanilkového struku.
Zdieľať na
Zdieľaní