Recept na dnes: Dukátové buchtičky ako od babičky – vrátia vás do detstva s krémom z pravej vanilky

dukátové buchtičky s vanilkovým krémom

Suroviny na cesto by mali mať takmer izbovú teplotu (Zdroj: Vygenerované s AI)

Pamätáte si z detstva väčšiu dobrotu ako boli dukátové buchtičky s vanilkovým krémom? Respektíve, obyčajne tým krémom býval skôr vanilkový puding. My vám však prinášame recept na krém, ktorý je chuťovo výraznejší a obsahuje aj mletú vanilku či smotanu. V kombinácii s mäkkučkými buchtičkami je to doslova nebeská lahôdka. Poďte si s nami zaspomínať a urobte si poctivé a domáce buchtičky.

Potrebujeme

  • 150 ml mlieka
  • 10 g trstinového cukru
  • 21 g čerstvého droždia
  • 350 g hladkej pšeničnej múky
  • 30 g trstinového cukru
  • 3 žĺtky
  • štipka soli
  • 20 g masla na potretie

Na vanilkový krém

  • 150 ml mlieka
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 30 g trstinového cukru
  • 10 g kukuričného škrobu
  • 3 žĺtky
  • ½ ČL mletej vanilky (zrniečok zo struku)

Postup

  1. Ako prvé si pripravíme kvások. V malom hrnci zohrejeme mlieko tak, aby bolo vlažné, pridáme cukor a prstami rozdrobím droždie. Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút vzísť kvások. Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli a premiešame.
  2. Vmiešame aj žĺtky, cukor, olej a kvások a ručným mixérom s hákmi vypracujeme cesto, ktoré sa odliepa od stien.
  3. Cesto preložíme do väčšej misy a jemne ho prstami naolejujeme. Dobre prikryjeme potravinovou fóliou a utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi 40 minút.
  4. Z vykysnutého cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré v dlaniach formujeme do guľôčok. Tie ukladáme na plech potretý maslom vedľa seba.
  5. Dukátové buchtičky prikryjeme utierkou a necháme kysnúť ešte asi 20 minút. Následne guľôčky potrieme na povrchu aj bokoch rozpusteným maslom a vložíme ich do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečieme 20 minút do zlatista.
  6. Pred servírovaním pripravíme aj domáci vanilkový krém. Do hrnca dáme žĺtky, cukor, škrob a metličkou ručne prešľaháme. Prilejeme mlieko a smotanu, opäť premiešame a na miernom plameni za stáleho miešania zahrievame. Keď začne krém hustnúť, stiahneme ho z plameňa a pridáme mletú vanilku alebo zrniečka z vanilkového struku.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Krémové tekvicové maslo – je viac ako nátierka, tu všade ho použijete

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Lenivakucharka.sk
Odporúčame