Recept na dnes: Vyskúšajte túto skvelú zeleninovú prílohu, hodí sa takmer ku každému mäsu!

Dusená mrkva je super príloha k bravčovému, kuraciemu a hovädziemu mäsu (Zdroj: Freepik/freepik)

Aj keď si nestrážite stravu, tak si zaiste pochutnáte na tejto dobrote. Dusená mrkva je zdravou a chutnou prílohou, ktorú si zamilujete. Pripravíte ju úplne jednoducho, a chuťový zážitok určite neoľutujete. Ak k nej pridáte ešte iný druh zeleniny, získate pestrú prílohu, ktorou ulahodíte každému.

Tajomstvo skvelej mrkvy

Klasickú dusenú mrkvu na vode pozná každý. Ak však chcete zabodovať, skúste ju podliať mäsovým vývarom. Pokrm naberie na chuti! Vývar môžete použiť aj z predošlého dňa či mrazničky, ale určite ho nenahrádzajte vodou s kockou…

Potrebujeme

  • 500 g mrkvy
  • 200 ml poctivého mäsového vývaru
  • 2 stredne veľké cibule
  • hladkú múku na zahustenie
  • štipku soli a cukru
  • 30 g masla
  • hrášok alebo iná ľubovoľná zelenina na doplnenie (napríklad brokolica alebo karfiol)

Postup  

  1. Očistite si mrkvu a nastrúhajte ju na hrubšom strúhadle. V prípade preferencii väčších kúskov ju môžete nakrájať na malé kocky alebo tenšie kolieska.
  2. Nakrájajte si cibuľku nadrobno. Zľahka ju opražte na masle. Odporúčame použiť mierny oheň, aby sa malo príliš neprepaľovalo.
  3. Keď cibuľka zhnedne, primiešajte do nej mrkvu, ktorú tiež orestujte, aby pustila šťavu.
  4. Zalejte ju vlažným vývarom, dochuťte (opatrne, vývar býva dosť slaný), prípadne pridajte hrášok alebo inú zeleninu. Zmes poduste cca 15-20 minút.
  5. Pri konci dusenia zahustite trochou hladkej múky rozmiešanej vo vode.

S čím servírovať?

Dusená mrkva je super príloha k bravčovému, kuraciemu a hovädziemu mäsu. Pripravte si prírodné bravčové plátky s kmínom a zemiakmi, restované kuracie prsia alebo dusené hovädzie, a doplňte tieto pokrmy o skvelú dusenú mrkvu!

Sledujte náš Instagram

Zdroj: hashtag.sk
Odporúčame