Rastlinné mlieka sú stále populárnejšie: V niečom však majú aj veľkú nevýhodu

Rastlinné mlieka a vegánske potraviny na stole

Rastlinné mlieka sú plnohodnotnou náhradou kravského mlieka (Foto: GettyImages)

Rastlinné mlieka sa tešia stále väčšej obľube. Predaj sójového, mandľového a ovseného mlieka od roku 2012 do roku 2018 celkovo stúpol až o 62 percent. Vyskúšajte aj makové, kokosové alebo ryžové a vyberte si to, ktoré vám bude najviac chutiť. Ak vás odrádza ich vyššia cena, ukážeme vám, ako si ich ľahko pripravíte aj doma. Viete, v čom spočívajú ich plusy a mínusy?

Vyšší obsah vápnika

Vápnik je základnou stavebnou zložkou kostného tkaniva. Rastlinné mlieka v priemere obsahujú až o 50 % viac vápnika ako než kravské mlieko. Pokiaľ máte problémy s jeho nedostatkom, siahnite radšej po rastlinnom mlieku. Najvyšší obsah tohoto dôležitého prvku má makové mlieko. Aj jeden pohár denne môže byť výbornou prevenciou voči osteoporóze.


Mohlo by vás zaujať: Rastlinné náhrady kravského mlieka: Aké sú ich plusy a mínusy?


Sú ľahko stráviteľné

Každoročne narastá počet detí aj dospelých s laktózovou intoleranciou. Mlieko nerobí dobre každému. Keď sa u vás po vypití prejavia tráviace ťažkosti, ako napríklad nadúvanie, hnačka či bolesti brucha, môže to byť príznakom alergie na mliečny cukor alebo bielkovinu. To, či je to naozaj tak, vám potvrdí lekár na základe odberu krvi. Vo všeobecnosti sú rastlinné mlieka ľahko stráviteľné, čo je veľké plus.

Neobsahujú cholesterol

Cholesterol v rastlinných mliekach nenájdeme, a preto sú veľmi dobrou alternatívou aj pre pacientov, ktorí ho majú zvýšený. Aby ste z nich vyťažili maximum, neostaňte len pri jednom druhu, ale pravidelne ich striedajte. Pri alergii na lepok môžete vyskúšať mandľové či ryžové mlieko.

Sójové mlieko 

Najbližšie sa svojím zložením ku kravskému mlieku približuje sójové, ktoré je zároveň najobľúbenejšie. Má podobný obsah bielkovín, no až o polovicu menej kalórií a sacharidov. S konzumáciou to však netreba preháňať, a to najmä kvôli vysokému obsahu izoflavonoidov, rastlinných hormónov, ktoré môžu meniť hormonálny profil. Skúste ho striedať aj s inými alternatívami.

Mandľové mlieko 

Pokiaľ milujete orechy, toto mliečko vám určite zachutí. Oproti kravskému má menej kalórií, sacharidov aj tukov. Na druhej strane obsahuje málo bielkovín a nájdeme v ňom aj kyselinu fytovú, látku, ktorá obmedzuje absorpciu železa, zinku a vápnika.

Kokosové mlieko

Kokosové mlieko je vynikajúcou a chutnou náhradou, ktorá sa výborne hodí na prípravu raňajok. Napriek skvelej exotickej chuti však obsahuje najmenej bielkovín zo všetkých rastlinných mliek. Jeho hlavnou výhodou je vysoký obsah triglyceridov (MCT), ktoré vám pomôžu najmä pri redukcii hmotnosti.

Ovsené mlieko

Dnes ho nájdete takmer v každom obchode. Pokiaľ si ale ovsené mlieko pripravíte doma, liter vás vyjde len na pár centov. Na jeho prípravu budete potrebovať:

  • 1 liter vody
  • 50 gramov ovsených vločiek
  • 50 gramov cukru alebo 40 gramov medu
  • trošku soli
  • lyžicu slnečnicového oleja

Ovsené vločky zalejte pol litrom vody a nechajte ich namočené cez noc, alebo aspoň  pár hodín. Potom vločky spolu s vodou dobre rozmixujte ponorným mixérom alebo v stolovom mixéri. Pridajte zvyšnú vodu, štipku soli a olej a ešte raz poriadne rozmixujte. Potom preceďte cez jemné sitko alebo cez gázu. Nakoniec podľa chuti doslaďte cukrom alebo medom. Hotové ovsené mlieko vám v chladničke vydrží približne 5 dní. Podobným spôsobom si pripravíte väčšinu rastlinných mliek.

Makové mlieko

Podobne si môžete pripraviť aj makové mlieko – hrnček nemletého maku nechajte cez noc namočený v hrnčeku vody. Ráno zmixujte a preceďte. Pozor! Môže mať sedatívne účinky, preto ho pite radšej až pred spaním. Zvyšný mak môžete použiť na koláč.


Inšpirujte sa slovenskými receptami na vegánsky spôsob

Zdroj: Plnielanu.sk

Odporúčame

Pri používaní tejto stránky dochádza k spracovaniu cookies, ktoré nám pomáhajú zvyšovať kvalitu služieb. Spracovaniu cookies zabránite zmenou nastavenia v internetovom prehliadači. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close