Recept na dnes: Polievka plná vitamínov, ktorá zahreje a pohladí na duši

Základom pre vynikajúci mrkvový krém je jemne opečená zelenina (Zdroj: Freepik/chandlervid85)

Základom pre vynikajúci mrkvový krém je jemne opečená zelenina. Nájdete recepty, kde sa mrkva vopred upečie, no vy harmóniu chutí môžete posunúť ešte o level vyššie. Ak si na prípravu vyhradíte dostatok času, a mrkvu s cibuľou zarestujete na prepustenom masle (ghee), môžete za približne 15 minút „vytrieskať“ zo zeleniny maximum!

Potrebujeme

  • 400 g mrkvy (približne 5 priemerných kúskov)
  • 2 menšie cibule
  • 1 PL prepusteného masla
  • 1 ČL mletého koriandru
  • 1 ČL rímskej rasce
  • štipka kajenského korenia
  • 1 liter zeleninového vývaru (môžete použiť aj vodu)
  • 40 g červenej lúpanej šošovice v suchom stave
  • soľ
  • 200 ml kokosového mlieka

Na ozdobu

  • kokosové mlieko
  • čerstvý koriander
  • chilli

Postup

  1. Očistenú mrkvu si nakrájajte na malé kocky, cibuľu najemno.
  2. V hrnci rozpáľte ghee maslo, pridajte zeleninu a na strednom plameni opekajte asi 15 minút do zlatista. Občas premiešajte.
  3. Následne pridajte koriander, rímsku rascu, korenie a krátko zarestujte.
  4. Zalejte horúcim vývarom alebo vodou, pridajte šošovicu a osoľte.
  5. Polievku varte až pokiaľ nie je šošovica a zelenina mäkká, teda približne 15-20 minút.
  6. Po tejto dobe pridajte kokosové mlieko, nechajte zmes prehriať, a premixujte ju tyčovým mixérom. (Ak je príliš hustá, narieďte ju trochou vody alebo vývaru.)
  7. Po mixovaní nechajte prevrieť, a môžete servírovať.
  8. Na tanieri ju ešte dozdobte kokosovým mliekom, čerstvým koriandrom alebo chilli.

 

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame