Základom pre vynikajúci mrkvový krém je jemne opečená zelenina. Nájdete recepty, kde sa mrkva vopred upečie, no vy harmóniu chutí môžete posunúť ešte o level vyššie. Ak si na prípravu vyhradíte dostatok času, a mrkvu s cibuľou zarestujete na prepustenom masle (ghee), môžete za približne 15 minút „vytrieskať“ zo zeleniny maximum!
Potrebujeme
- 400 g mrkvy (približne 5 priemerných kúskov)
- 2 menšie cibule
- 1 PL prepusteného masla
- 1 ČL mletého koriandru
- 1 ČL rímskej rasce
- štipka kajenského korenia
- 1 liter zeleninového vývaru (môžete použiť aj vodu)
- 40 g červenej lúpanej šošovice v suchom stave
- soľ
- 200 ml kokosového mlieka
Na ozdobu
- kokosové mlieko
- čerstvý koriander
- chilli
Postup
- Očistenú mrkvu si nakrájajte na malé kocky, cibuľu najemno.
- V hrnci rozpáľte ghee maslo, pridajte zeleninu a na strednom plameni opekajte asi 15 minút do zlatista. Občas premiešajte.
- Následne pridajte koriander, rímsku rascu, korenie a krátko zarestujte.
- Zalejte horúcim vývarom alebo vodou, pridajte šošovicu a osoľte.
- Polievku varte až pokiaľ nie je šošovica a zelenina mäkká, teda približne 15-20 minút.
- Po tejto dobe pridajte kokosové mlieko, nechajte zmes prehriať, a premixujte ju tyčovým mixérom. (Ak je príliš hustá, narieďte ju trochou vody alebo vývaru.)
- Po mixovaní nechajte prevrieť, a môžete servírovať.
- Na tanieri ju ešte dozdobte kokosovým mliekom, čerstvým koriandrom alebo chilli.
Zdieľať na