Recept na dnes: Nadýchané japonské palacinky – s neuveriteľne jemným cestom zmiznú z taniera okamžite

na tanieri naservírované nadýchané japonské palacinky s ovocím

Japonské palacinky pútajú pozornosť jedinečným cestom (Zdroj: Unsplash/Cera)

Ochutnali ste už niekedy nadýchané japonské palacinky? Možno očakávate, že budú mať nejakú špeciálnu príchuť a že na ich prípravu budete potrebovať exotické suroviny. Radi vás vyvedieme z omylu. Sú to klasické vanilkové palacinky z vajíčok, ktoré sú inšpirované americkými palacinkami a tiež aj francúzskym suflé. Na rozdiel od našich tenkých, japonské skôr pripomínajú lievanec, zato však poriadne vysoký. Ozdobte ich ovocím a polejte javorovým sirupom a máte skvelé raňajky alebo dezert.

Potrebujeme

  • 2 veľké vajcia
  • 2 PL mlieka
  • ½ ČL vanilkového extraktu
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • ¼ šálky preosiatej hladkej múky
  • ¼ ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • ½ ČL bieleho vínneho octu
  • 2 PL krupicového cukru
  • rastlinný olej
  • osladená a vyšľahaná smotana na šľahanie
  • čerstvé ovocie
  • javorový sirup

Postup

  1. Oddelíme bielky a žĺtky a dáme ich do misiek zvlášť. Do misky so žĺtkami pridáme mlieko, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a spolu prešľaháme. Potom zľahka vmiešame preosiatu múku a kypriaci prášok do pečiva.
  2. Do misky s bielkami pridáme vínny ocot alebo citrónovú šťavu. S ručným mixérom vyšľaháme na tuhú penu. Potom postupne pridávame cukor.
  3. Keď je všetok cukor rozšľahaný, zvýšime rýchlosť a vytvoríme extra tuhý sneh, ktorý vytvára kopčeky. Asi 1/3 zo snehu primiešame do žĺtkovej zmesi, vmiešavame opatrne a stierkou.
  4. Nakoniec do žĺtkovej zmesi vmiešame aj ostatný sneh, všetko robíme zľahka, aby nám sneh nespľasol.
  5. Nadýchané cesto presunieme do cukrárskeho vrecka s veľkou okrúhlou špičkou.
  6. Palacinky z vrecka vytláčame na rozpálenú panvicu s olejom. Snažíme sa vytvoriť vysokú palacinku s menším priemerom. Na panvici opekáme 2 maximálne 3 takéto palacinky. Počas opekania panvicu zakryjeme pokrievkou a po otočení na druhú stranu už opekáme bez nej.
  7. Hotové nadýchané japonské palacinky ozdobíme vyšľahanou šľahačkou, čerstvým ovocím a polejeme javorovým sirupom.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Využite prebytky cukety týmto spôsobom: Pripravte si chutné guľky v paradajkovej omáčke

Sledujte náš Instagram

Zdroj: Plnielanu.sk, Twoplaidaprons.com
Odporúčame