Ochutnali ste už niekedy nadýchané japonské palacinky? Možno očakávate, že budú mať nejakú špeciálnu príchuť a že na ich prípravu budete potrebovať exotické suroviny. Radi vás vyvedieme z omylu. Sú to klasické vanilkové palacinky z vajíčok, ktoré sú inšpirované americkými palacinkami a tiež aj francúzskym suflé. Na rozdiel od našich tenkých, japonské skôr pripomínajú lievanec, zato však poriadne vysoký. Ozdobte ich ovocím a polejte javorovým sirupom a máte skvelé raňajky alebo dezert.
Potrebujeme
- 2 veľké vajcia
- 2 PL mlieka
- ½ ČL vanilkového extraktu
- 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
- ¼ šálky preosiatej hladkej múky
- ¼ ČL kypriaceho prášku do pečiva
- ½ ČL bieleho vínneho octu
- 2 PL krupicového cukru
- rastlinný olej
- osladená a vyšľahaná smotana na šľahanie
- čerstvé ovocie
- javorový sirup
Postup
- Oddelíme bielky a žĺtky a dáme ich do misiek zvlášť. Do misky so žĺtkami pridáme mlieko, vanilkový extrakt, citrónovú kôru a spolu prešľaháme. Potom zľahka vmiešame preosiatu múku a kypriaci prášok do pečiva.
- Do misky s bielkami pridáme vínny ocot alebo citrónovú šťavu. S ručným mixérom vyšľaháme na tuhú penu. Potom postupne pridávame cukor.
- Keď je všetok cukor rozšľahaný, zvýšime rýchlosť a vytvoríme extra tuhý sneh, ktorý vytvára kopčeky. Asi 1/3 zo snehu primiešame do žĺtkovej zmesi, vmiešavame opatrne a stierkou.
- Nakoniec do žĺtkovej zmesi vmiešame aj ostatný sneh, všetko robíme zľahka, aby nám sneh nespľasol.
- Nadýchané cesto presunieme do cukrárskeho vrecka s veľkou okrúhlou špičkou.
- Palacinky z vrecka vytláčame na rozpálenú panvicu s olejom. Snažíme sa vytvoriť vysokú palacinku s menším priemerom. Na panvici opekáme 2 maximálne 3 takéto palacinky. Počas opekania panvicu zakryjeme pokrievkou a po otočení na druhú stranu už opekáme bez nej.
- Hotové nadýchané japonské palacinky ozdobíme vyšľahanou šľahačkou, čerstvým ovocím a polejeme javorovým sirupom.
Zdieľať na