Nebo pre milovníkov pistácií: Nadýchaná roláda omámi všetky vaše zmysly

Pokiaľ ste milovníkom pistácií, rozhodne musíte vyskúšať túto nadýchanú roládu (Zdroj: Freepik/KamranAydinov)

Pistáciové dezerty sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube. Pokiaľ ste milovníkom tejto chute, rozhodne musíte vyskúšať nadýchanú roládu, ktorá je doplnená jemným dotykom jesene. Pripravte si tento dezert na víkendové posedenie s priateľmi, určite to neoľutujete. Mimochodom, ak skúsite dezert ozdobiť aj vynikajúcimi karamelizovanými figami, zaručene zabodujete pred každou návštevou.

Potrebujeme

Cesto

  • 50 g hladkej múky
  • 30 g pistáciovej múky (alebo jemne zomletých pistácií)
  • 4 vajíčka
  • 80 g kryštálového cukru
  • 1 PL oleja

Plnka

  • 180 g mascarpone
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 2 PL práškového cukru
  • pomarančový džem

Karamelizované figy

  • 8 ks fíg
  • 4 PL medu
  • 2 PL limetkovej šťavy
  • 1 PL vody

Na zdobenie

  • limetka
  • karamelizované figy
  • nasekané pistácie

Postup

  1. Preosejte si múku do misky a pridajte k nej pistáciovú múku.
  2. V inej miske vyšľahajte vajíčka s cukrom na hustú penu, do ktorej neskôr primiešajte olej.
  3. Do hmoty prisypte sypkú zmes a zľahka spojte.
  4. Cesto vylejte na plech s papierom na pečenie (odporúčame veľkosť okolo 30×38 cm).
  5. Pečte 9 až 10 minút na 180 stupňoch Celzia a po vybratí z rúry nechajte dve minúty na plechu odpočívať. Následne cesto preneste na čistú utierku, zrolujte a nechajte vychladnúť.
  6. Medzitým si pripravte krém – mixérom spojte všetky ingrediencie, okrem džemu, do tuhej konzistencie. Odložte si bokom cca 3 PL krému na potretie rolády.
  7. Po vychladnutí opatrne stiahnite papier na pečenie a cesto potrite pomarančovým džemom a pripraveným krémom a zrolujte.
  8. Hotovú roládu ozdobte odloženým krémom a dajte stuhnúť do chladničky.
  9. Medzitým si pripravte figy – rozkrojte ich na štvrtinky a uložte na menší pekáč.
  10. V miske si pripravte zmes medu, limetkovej šťavy a vody a týmto sirupom pokropte figy. Vložte ich do rúry a pečte asi 20 minút na 200 stupňoch Celzia.
  11. Pred podávaním roládu dozdobte figami, plátkami limetky a pistáciami.
👉 MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ:
Recept na dnes: Smotanová nátierka s olivami – taká nadýchaná, že sa rozotiera sama

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame