Pistáciové dezerty sa v posledných rokoch tešia veľkej obľube. Pokiaľ ste milovníkom tejto chute, rozhodne musíte vyskúšať nadýchanú roládu, ktorá je doplnená jemným dotykom jesene. Pripravte si tento dezert na víkendové posedenie s priateľmi, určite to neoľutujete. Mimochodom, ak skúsite dezert ozdobiť aj vynikajúcimi karamelizovanými figami, zaručene zabodujete pred každou návštevou.
Potrebujeme
Cesto
- 50 g hladkej múky
- 30 g pistáciovej múky (alebo jemne zomletých pistácií)
- 4 vajíčka
- 80 g kryštálového cukru
- 1 PL oleja
Plnka
- 180 g mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 2 PL práškového cukru
- pomarančový džem
Karamelizované figy
- 8 ks fíg
- 4 PL medu
- 2 PL limetkovej šťavy
- 1 PL vody
Na zdobenie
- limetka
- karamelizované figy
- nasekané pistácie
Postup
- Preosejte si múku do misky a pridajte k nej pistáciovú múku.
- V inej miske vyšľahajte vajíčka s cukrom na hustú penu, do ktorej neskôr primiešajte olej.
- Do hmoty prisypte sypkú zmes a zľahka spojte.
- Cesto vylejte na plech s papierom na pečenie (odporúčame veľkosť okolo 30×38 cm).
- Pečte 9 až 10 minút na 180 stupňoch Celzia a po vybratí z rúry nechajte dve minúty na plechu odpočívať. Následne cesto preneste na čistú utierku, zrolujte a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte krém – mixérom spojte všetky ingrediencie, okrem džemu, do tuhej konzistencie. Odložte si bokom cca 3 PL krému na potretie rolády.
- Po vychladnutí opatrne stiahnite papier na pečenie a cesto potrite pomarančovým džemom a pripraveným krémom a zrolujte.
- Hotovú roládu ozdobte odloženým krémom a dajte stuhnúť do chladničky.
- Medzitým si pripravte figy – rozkrojte ich na štvrtinky a uložte na menší pekáč.
- V miske si pripravte zmes medu, limetkovej šťavy a vody a týmto sirupom pokropte figy. Vložte ich do rúry a pečte asi 20 minút na 200 stupňoch Celzia.
- Pred podávaním roládu dozdobte figami, plátkami limetky a pistáciami.
Zdieľať na