Pochutnajte si na koláčiku z detstva: Prešívanú deku piekli naše babičky, pripravte si ju doma aj vy

Každá rodina má svoj overený recept, podľa ktorého ju pripravujú viaceré generácie (Zdroj: Freepik/EyeEm)

Na svete neexistuje snáď viac retro dezert než legendárna prešívaná deka. Každá rodina má svoj overený recept, podľa ktorého ju pripravujú viaceré generácie. Vyskúšajte túto vynovenú verziu s malinami (či nejakým iným drobným ovocím), ktorá si získa každého milovníka sviežich tvarohových múčnikov. Zvláštnosť jej môžete pridať malým experimentom – čo by ste povedali napríklad na kokosovú verziu?

Potrebujeme

  • 2 polotučné tvarohy
  • 1 vajíčko
  • 3 PL práškového cukru
  • 1 balenie vanilkového pudingu v prášku
  • 300 g malín (alebo iného drobného ovocia)

Na cesto

  • 3 vajcia
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 120 ml oleja
  • 100 ml polotučného mlieka
  • 340 g polohrubej múky (v prípade kokosovej verzie nahraďte 30 g múky kokosom)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • štipka soli

Postup

  1. Začnite prípravou zmesi na „prešívanie“. Zmiešajte tvaroh s vajíčkom, cukrom a pudingovým práškom. Hmotu si pripravte do cukrárskeho vrecka a odložte do chladu.
  2. Oddeľte si vajcia a žĺtka od bielkov. Vyšľahajte ich do svetlej peny a primiešajte olej a mlieko.
  3. V inej miske si premiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom a po častiach zapracujte do žĺtkovej hmoty.
  4. Vyšľahajte si bielky so štipkou soli a tuhý sneh zľahka zapracujte do pripraveného cesta.
  5. Cesto nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrite ho na rovnomernú vrstvu.
  6. Pomocou cukrárskeho vrecka naneste na koláč tvarohovú zmes. Krížom-krážom striekajte na koláč rovné pruhy.
  7. Do vzniknutých okienok prešívania poukladajte maliny (prípadne iné drobné ovocie).
  8. Pečte pri 180°C približne 30 minút. Krájajte po upečení a podávajte posypané práškovým cukrom.

 

Sledujte náš Instagram

Zdroj: plnielanu.sk
Odporúčame