Na svete neexistuje snáď viac retro dezert než legendárna prešívaná deka. Každá rodina má svoj overený recept, podľa ktorého ju pripravujú viaceré generácie. Vyskúšajte túto vynovenú verziu s malinami (či nejakým iným drobným ovocím), ktorá si získa každého milovníka sviežich tvarohových múčnikov. Zvláštnosť jej môžete pridať malým experimentom – čo by ste povedali napríklad na kokosovú verziu?
Potrebujeme
- 2 polotučné tvarohy
- 1 vajíčko
- 3 PL práškového cukru
- 1 balenie vanilkového pudingu v prášku
- 300 g malín (alebo iného drobného ovocia)
Na cesto
- 3 vajcia
- 200 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 120 ml oleja
- 100 ml polotučného mlieka
- 340 g polohrubej múky (v prípade kokosovej verzie nahraďte 30 g múky kokosom)
- 1 balíček kypriaceho prášku
- štipka soli
Postup
- Začnite prípravou zmesi na „prešívanie“. Zmiešajte tvaroh s vajíčkom, cukrom a pudingovým práškom. Hmotu si pripravte do cukrárskeho vrecka a odložte do chladu.
- Oddeľte si vajcia a žĺtka od bielkov. Vyšľahajte ich do svetlej peny a primiešajte olej a mlieko.
- V inej miske si premiešajte preosiatu múku s kypriacim práškom a po častiach zapracujte do žĺtkovej hmoty.
- Vyšľahajte si bielky so štipkou soli a tuhý sneh zľahka zapracujte do pripraveného cesta.
- Cesto nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie a rozotrite ho na rovnomernú vrstvu.
- Pomocou cukrárskeho vrecka naneste na koláč tvarohovú zmes. Krížom-krážom striekajte na koláč rovné pruhy.
- Do vzniknutých okienok prešívania poukladajte maliny (prípadne iné drobné ovocie).
- Pečte pri 180°C približne 30 minút. Krájajte po upečení a podávajte posypané práškovým cukrom.
Zdieľať na