Nestihli ste na blížiace sa sviatky upiecť nejaký rez? Ešte stále to môžete stihnúť. Svoju rodinu a priateľov tak potešíte jednoduchým, no efektným zákuskom. Perníkové rezy spájajú korenistý korpus s lahodným krémom z karamelového pudingu. Dlhšie čakať budete jedine na vychladnutie samotného perníka, inak vám príprava tohto perfektného receptu nezaberie veľa času.
Potrebujeme
1 hrnček = cca 250 ml
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 2 vajcia
- ½ hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1 PL kakaa
- 2 PL nasekaných orechov
- 2 ČL škorice
- 1 ČL strúhaného zázvoru
- štipku mletého nového korenia
- štipku muškátového orieška
- slivkový lekvár
- rum (voliteľné)
Na krém
- 2 balenia karamelového pudingu v prášku
- 600 ml mlieka (cca 2 a 1/3 hrnčeka)
- 10 PL práškového cukru
- 250 g zmäknutého masla
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 ČL škorice (voliteľné)
Postup
- Rúru vyhrejte na 180 °C. Plech vysteľte papierom na pečenie alebo vymažte olejom a posypte múkou.
- Vo väčšej miske si pomocou metličky vyšľahajte vajcia s cukrom a zázvorom dopenista. Primiešajte olej a mlieko.
- Do zmesi preosejte múku, kakao, sódu bikarbónu, prášok do pečiva a koreniny. Všetko premiešajte.
- Nakoniec do cesta primiešajte nasekané orechy. Zvoliť si môžete svoj obľúbený druh alebo kombináciu viacerých.
- Perník dajte piecť do vyhriatej rúry na približne 20 minút. Keď bude hotový, nechajte ho vychladnúť.
- Medzitým si môžete pripraviť krém. Z práškových pudingov, mlieka a cukru uvarte puding.
- Puding nechajte chvíľu postáť, aby trochu vychladol. Do ešte teplého primiešajte zmäknuté maslo spolu so škoricou a získate lahodný krém.
- Na perník natrite tenkú vrstvu slivkového lekváru, ktorý si môžete trochu rozriediť rumom. Následne naň naneste karamelový krém.
- Zákusok dajte zachladiť do chladničky a po stuhnutí ho ľubovoľne ozdobte. Zvoliť môžete čokoládové hoblinky alebo polevu.
Chystáte sa do kúpeľov či wellness? Vyberte si z týchto najlepších
Zdieľať na